Radioterapia conformală, sau radioterapia conformală 3D (3DCRT) (II)

Tipuri de cancere tratate

Radioterapia conformală este cea mai utilă formă de tratament pentru tumorile care sunt localizate în apropierea organelor și structurilor importante din corpul dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că tratamentul evită deteriorarea prin radiații a țesuturilor sănătoase ale corpului și organelor din zona supusă terapiei. Aceasta poate fi utilizată pentru a trata:

  • Cancerul de prostată;
  • Cancerul de duct alimentar (cancer esofagian);
  • Cancerul pulmonar;
  • Cancerul de vezică urinară;
  • Cancerul pancreatic;
  • Cancerul la ficat;
  • Cancerele de cap și gât;
  • Tumorile cerebrale;

Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT)

Un tip de radioterapie conformală este și radioterapia de intensitate modulară (IMRT). Ca și radioterapia conformală, IMRT modelează radiațiile pentru a le potrivi îndeaproape zonei afectate de cancer. Dar, pe de altă parte, permite adaptarea dozei radio-terapeutice în funcție de forma tumorii. Aceasta înseamnă că partea centrală a zonei afectate de cancer primește cea mai mare doză de radioterapie iar zona înconjurătoare de țesut va suporta doze mai mici.

IMRT poate crea, de asemenea, o zonă identată  în zona de aplicare a radioterapiei, pentru a evita structurile care ar putea fi afectate de aceasta. Această poziționare este foarte utilă în regiuni ale corpului cum ar fi capul și gâtul, de exemplu, pentru a evita dozele excesive care să țintească măduva spinării sau glandele salivare.

Puteți face IMRT pe o mașină standard de radioterapie, numită accelerator liniar (LINAC). LINAC are un dispozitiv numit colimator multilateral, care se mișcă în jurul pacientului și modelează fasciculele de radioterapie pentru a se potrivi tumorii.

Studiile clinice au testat IMRT pe un anumit număr de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și cancerul capului și gâtului. Momentan aceasta este o formă standard de tratament pentru anumite tipuri de cancer. Dar cercetătorii caută permanent căi de utilizare a noilor tratamente, eficiente pentru mai multe tipuri de cancer.  Mai caută, de asemenea, metode de îmbunătățire a modului în care este realizat tratamentul.

Există diferite tipuri de IMRT, inclusiv TomoTherapy și VMAT

Radioterapia de modulație arc volumetrică

VMAT este un nou tip de tehnică IMRT. Aceasta poate fi administrată datorită unui aparat numit RapidArc. Mașina de radioterapie se rotește în jurul pacientului în timpul tratamentului. Totodată, aceasta remodelează continuu și schimbă intensitatea fasciculului de radiații în timp ce baleiază peste zonele afectate ale corpului. Realizarea radioterapiei în acest fel o face foarte precisă, scurtează timpul de tratament și folosește o doză totală mai mică de radiații.

Posibile reacții adverse

Odată cu apariția radioterapiei conformale în zona de aplicare a tratamentului cu radioterapie va exista mai puțin țesut sănătos. Astfel riscul apariției efectelor secundare este mai mic. Dar, din păcate, puteți suferi în continuare anumite efecte post-tratament. Ca în cazul oricărui alt procedeu care utilizează radioterapie cu radiații externe, efectele obișnuite, de după terapie, se vor manifesta doar în acea parte a corpului în care s-a aplicat tratamentul cu radiații.

Sursa: Cancer Research UK

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba