Organoidele dezvoltate în trompele uterine promit o mai bună înțelegere a cancerului ovarian și a infertilității feminine

Un nou mod de dezvoltare a celulelor de cultură în trompele uterine este de așteptat să dea un impuls cercetărilor destinate înțelegerii și prevenirii bolilor ginecologice feminine, cum ar fi infertilitatea, inflamațiile și cancerul ovarian.

Trompele uterine, care conectează ovarele cu uterul, sunt locul în care se realizează fertilizarea, iar în prezent se consideră că sunt, de asemenea,  situl de proveniență al carcinomului ovarian seros – cea mai mortală formă de cancer ginecologic.

Celulele canceroase incipiente par să se răspândească dinspre capătul deschis al tubului, nu numai către ovare, dar și către alte organe aflate în contact cu cavitatea abdominală.

Până în prezent, cercetarea originii și etiologiei bolilor a fost limitată deoarece celulele epiteliale uterine nu au putut fi cultivate în condiții de laborator. Împreună cu cercetătorii de la Centrul Ginecologic al Spitalului Universitar Charité, o echipă condusă de Thomas F. Meyer de la Institutul Max Planck de Biologie din Berlin a valorificat o nouă metodă de creștere a celulelor epiteliale umane ca sfere goale în interior, așa-numitele „organoide,” în scopul de a obține celulele de cultură din probe clinice ale trompelor uterine.

Prin adaptarea condițiilor de cultură la nevoile specifice ale țesutului, cercetătorii au reușit să mențină în viață celulele stem adulte din trompa uterină, astfel încât acestea să continue să prolifereze și să producă celulele tipice ale acestui țesut.

Noul model ar trebui să permită, în viitor, oamenilor de știință investigarea în detaliu a diferitelor aspecte ale funcțiilor trompelor uterine, cum ar fi rolul acestora în reproducere, impactul infecțiilor și mecanismelor de bază din spatele dezvoltării carcinomului ovarian seros oferind numeroase căi de abordare pentru dezvoltarea unor terapii extrem de necesare și a unor instrumente de diagnosticare noi.

Sursa: Science Daily

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba