Viața după radioterapie

Finalizarea unui tratament reprezintă de regulă începutul unui nou capitol. Totuși, pentru majoritatea pacienților, lupta cu cancerul nu se termină în ultima zi de radioterapie.

De obicei, radioterapia nu are un efect imediat și ar putea dura zile, săptămâni sau luni pentru a putea vedea orice modificare în evoluția cancerului. Celulele canceroase pot continua să moară săptămâni sau luni după încheierea tratamentului. Poate trece ceva timp înainte de a ști dacă radioterapia a avut efectul scontat in tratamentul cancerului.

Radioterapie VMAT – IMRT

Ce se intamplă la finalizarea radioterapiei?

Medicul radioterapeut curant  din cadrul Clinicilor Amethyst va face recomandări referitoare la:

  • recuperarea pacientului (ingrijirea zonei iradiate, gestionarea efectelor secundare)
  • evaluările imagistice (CT,RMN,PET-CT etc) ce necesită a fi efectuate, markeri tumorali ce vor fi monitorizați postradioterapie
  • alte controale de specialitate postradioterapie (Oncologie, Chirurgie etc)
  • primul control postradioterapie, de regulă la 4-6 saptamani de la finalizarea radioterapiei, pentru evaluarea răspunsului la tratament

Cum gestionăm efectele secundare postradioterapie?

Înainte de începerea radioterapiei, medicul radioterapeut curant vă va informa în legătură cu principalele efecte adverse ale radioterapiei specifice tipului de cancer, localizării și dozei administrate.

Alegerea unei tehnici moderne de radioterapie, asa cum cele efectuate in cadrul Clinicilor Amethyst  (VMAT – arcterapie modulată volumetric, IGRT– radioterapie ghidată imagistic, SRS – radiochirurgie, SBRT – radioterapie stereotactică corporală, etc) poate minimiza apariția efectelor secundare, alături de creșterea eficienței tratamentului.

Efectele secundare variază de la un pacient la altul. Acestea s-ar putea ameliora sau dispărea cu timpul, cum ar fi anemia. Altele ar putea fi permanente, cum ar fi anumite tipuri de leziuni nervoase.

Comunicarea permanentă cu medicul curant vis-a-vis de orice simptom apărut, implicit asistența medicală timpurie, pot reduce adesea problemele care pot apărea în urma efectelor tardive.

Efectele secundare ale radioterapiei pot fi acute sau tardive. Cele acute apar în cursul tratamentului sau în luna care urmează acestuia. Efectele tardive apar după 6 luni de la terminarea radioterapiei și pot fi, din păcate, de lungă durată, uneori chiar permanente.

Dr. Diana Ratea
Medic Specialist Radioterapie
Șef Secție Centrul de Radioterapie Amethyst București

Este posibilă întoarcerea la locul de muncă după radioterapie?

În timp ce mulți pacienți continuă să lucreze în timpul radioterapiei, alții iau decizia de a întrerupe munca o perioadă de timp. Puteți să vă întoarceți la locul de muncă imediat ce veți fi apți pentru desfășurarea activității , chiar dacă radioterapia continuă.

Este important să acordati timp pentru a vă adapta la schimbările fizice și emoționale și pentru stabili o nouă rutină zilnică în ritmul propriu. Familia și prietenii s-ar putea să aibă și ei nevoie de timp pentru a se adapta.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba