4 Februarie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este marcată pentru data de 4 februarie, când la nivel mondial se militează pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva acestei boli.

Uniunea internațională pentru controlul cancerului este un consorțiu mondial înglobează la nivel de membru peste 800 de organizații din peste 155 de țări al căror scop este lupta împotriva flagelului reprezentat de acestă boală. Ziua mondială de luptă împotriva cancerului a fost organizată pentru prima dată în lume în anul 2006.

Carta de la Paris, un document menit să creeze liniile directoare de combatere a cancerului la nivel global a fost adoptată la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, care a avut loc pe data de 4 februarie 2000. Documentul consemnează necesitatea creării unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Ziua de 4 februarie a fiecărui an a fost stabilită prin Carta de la Paris pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Coordonarea manifestărilor din această zi este realizată de UICC, cu concursul numeroșilor parteneri și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

La nivel mondial, campania își propune să transmită mesaje cu rolul de a demonta numeroasele mituri legate de cancer, cum ar fi: „nu este nevoie să vorbim despre cancer”, „nu există semne sau simptome pentru cancer”, „nu pot face nimic în privința cancerului” și „nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer”.

În România, conform Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătatea Publică, în perioada ianuarie-iunie 2013, s-au înregistrat 31.186 cazuri noi de cancer comparativ cu 28.598 cazuri noi de cancer, consemnate în aceeași perioadă a anului 2012.

O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății publicată în 2011 a situat România pe locul 47 din 50 de țări, în ceea ce privește numărul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori). Țara noastră se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar și prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 și 44 de ani.

Conform OMS, rata mortalității prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est, și de 6,3 ori mai mare decât media țărilor UE Aceasta se explică în primul rând prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba