Ziua Mondială a Cancerelor Capului și Gâtului

Ziua Mondială a Cancerelor Capului și Gâtului are loc anual în data de 27 Iulie. Aceste cancere ocupă locul 6 ca incidență și afectează în special fumătorii, consumatorii de alcool și nu numai. Din păcate, și în România se transmite trendul ascendent al cancerelor orofaringiene (amigdală, bază de limbă) induse de virusul papiloma, care afectează în special tinerii activi nefumători. Un alt tip de cancer, cel de nazofaringe, este și el cauzat de un virus, însă de virusul Epstein Bar, acesta având o incendență deosebit de ridicată în România. Tratamentul acestor tipuri de cancere este unul multimodal prin chirurgie, radioterapie și chimioterapie.

În clinicile Amethyst se tratează anual peste 600 de pacienți cu cancere din sfera ORL, doar în clinica Amethyst Cluj fiind înregistrat un an în care au fost tratați 280 de pacienți noi.

Experiența crescută a echipei se datorează unei colaborări excelente cu specialitățile conexe, rigurozității unei planificări de radioterapie din IMRT/VMAT complexe, dezvoltării profesionale permanente și a unei echipe de îngrijire specializată. În clinicile noastre, pacienții beneficiază de îndrumarea unui nutriționist, grija unei asistente de toxicitate, suportul unui psiholog și nu în ultimul rând, atenția unui medic radioterapeut și oncolog cu experiență.

“Au fost pacienți care m-au întrebat de ce ar trebui să vină să se trateze la noi dacă au și alt centru de iradiere în proximitate. Răspunsul meu a fost simplu: întrebați dacă se folosește iradierea tip IMRT, câți pacienți cu cancere de cap și gât tratează anual cu această tehnică și dacă au o echipă de îngrijiri dedicată. Comparați răspunsurile și ulterior vă decideți! Am pacienți care s-au tratat în străinătate cu costuri foarte mari și revenind în țară m-au găsit pe mine pentru urmărire și mi-au mărturisit că dacă ari fi știut dinainte că și la noi puteau profita de același nivel de îngrijire, nu mai plecau.” – Dr. Zahu Renata, Medic Primar Radioterapie și Director Medical Amethyst Cluj.

Dr. Renata Zahu
Medic Primar Radioterapie Amethyst Cluj