Caută
Close this search box.

Abordări noi de tratament în cancerul de prostată metastatic

Cancerul de prostată reprezintă cel mai frecvent cancer întâlnit la bărbați. Practic, de-a lungul vieții, se estimează că 1 din 6 bărbați va dezvolta un cancer de prostată.

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerele localizate, este de aproape 100%, în timp ce pentru cancerele metastatice, este în jur de 25%. De aceea, este important ca bărbații să meargă la medic imediat ce observă apariția unor simptome specifice, sau conform recomandărilor, să facă screening anual, evaluare PSA și consult urologic, după vârsta de 50 de ani.

Din păcate, sunt situații în care bărbații ajung în cabinetul medicului atunci când boala este într-un stadiu avansat, existând deja simptome evidente precum: obstrucție urinară, dificultăți la urinat, urină cu sânge, dureri osoase.

Totuși, chiar și în situația în care cancerul de prostată este deja într-un stadiu avansat/metastatic, există multiple opțiuni de tratament și noi medicamente cu eficiență ridicată care sunt aprobate, noi medicamente care vor fi aprobate în acest an și disponibile în România și noi medicamente care sunt disponibile în cadrul unor studii clinice.

Tratamentul cancerului de prostată metastatic

Obiectivul tratamentului unui cancer metastatic este acela de a prelungi viața, de a preveni simptomele bolii și de a menține starea de bine a pacientului și calitatea vieții acestuia.

Opțiunile terapeutice se referă la:

Terapia hormonală – terapie de deprivare androgenică, care scade nivelul de testosteron;
Chimioterapie;
Terapie țintită;
Terapia leziunilor osoase.

Ultimele recomandări din 2023 propun noi abordări, noi metode de a gestiona tratamentul bolii, astfel încât medicamentele să fie folosite la momentul potrivit, în secvențiere optimă, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Recomandările propun, încă de la început, abordarea fiecărui pacient în mod individual, în cadrul unei comisii multidisciplinare, ținând cont de extinderea tumorii primare, tipul de metastaze și extinderea bolii.

Cancer de prostată metastatic – “low volum”/volum tumoral scăzut (cu un număr mai mic de metastaze):
o Dublă combinație: se asociază, alături de hormonoterapie în scopul de scădere a testosteronului, cu:
Abiraterone/prednisone ;
Apalutamida;
Enzalutamida;
o În aceste situații, se ia în considerare, în cadrul unei comisii multidisciplinare, și asocierea radioterapiei locale la nivelul tumorii prostatice.
 
Cancer de prostată metastatic – “high volum”/volum tumoral mare (cu mai mult de 4 metastaze osoase și metastaze viscerale (Ex: ficat).
o Este de preferat din start tripla – combinație : alături de hormonoterapie cu scopul de scădere a testosteronului, se asociază chimioterapie Docetaxel + abiraterone/prednisone.

Pacienții cu cancer de prostată metastatic, care au în familie rude cu cancer ovarian sau cancer de sân, trebuie testați pentru prezența mutației genetice BRCA, deoarece pacienții cu această mutație (BRCA) pot beneficia de Terapia cu Inhibitori PARP, eficientă pentru pacienții cu cancer de prostată metastatic, care au primit înainte hormonoterapie.

În acest moment, la nivel global, există numeroase studii clinice care evaluează noi abordări terapeutice. Spre exemplu, în cazul cancerului de prostată metastatic cu volum tumoral crescut, se administrează tripla asociere: terapia de deprivare andorgenică + abiraterone/prednisone + inhibitori CDK4/6 (medicamente care și-au dovedit deja eficiența în cancerul mamar).

Dr. Carmen Bodale
Medic Primar Oncologie Medicală
Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba