Mai mulţi pacienţi cu cancer de sân ar putea fi tratați într-un timp mai scurt, după cercetări care arată că iradierea accelerată a întregului sân după tumorectomie mie este un tratament eficient pentru carcinomul ductal.
Studiul este publicat în International Journal of Radiation Oncology-Biology-Physics.
Carcinomul ductal este una dintre cele mai comune forme de cancer de sân incipiente și neinvazive. În prezent tumorectomia mia este urmată de 5-6 săptămâni de radioterapie la nivelul întregului sân, iar numeroase studii au arătat că acest tratament reduce riscul de recurenţă atât în cazurile de cancer de sân invaziv și neinvaziv cât şi pentru carcinomul ductal în mod semnificativ.
Deși radioterapia accelerată s-a dovedit a fi eficace pentru cazurile de cancer invaziv, efectul său asupra carciomului ductal, nu a fost stabilit.
În concluzie, echipa a examinat 145 de pacienţi cu carcinom ductal. Pacienţii au fost fie tratați cu tumorectomie adițională iradierii accelerate a întregului sân, fie prin tumorectomie cu iradierea accelerată a întregului sân și în plus cu un impuls suplimentar zilnic de radiații.
Echipa a constatat că doar 4,1% din participanţi au prezentat o recidivă de cinci ani după tratament. Această cifră este similară cu rata de recidivă de 5-10% existentă în studiile la pacienţii trataţi cu radiații standard.
Autorul principal al studiului dr. Formenti Silvia, oncolog și radioterapeut la New York University School of Medicine, a explicat:
„Rezultatele studiului nostru sugerează că pacienţii cu carcinom ductal pot fi tratați în condiţii de siguranţă, cu un regim mai scurt de radioterapie.
Aceasta este o veste bună pentru mulți pacienți cu cancer de sân, care ar prefera să primească tratamentele lor într-o perioadă mai scurtă de timp, dar, de asemenea, doresc cel mai eficient tratament disponibil. „
tradus și preluat din Medical News Today