Caută
Close this search box.

Zece informații-cheie despre radioterapie

  1. Radioterapia este un tratament local sau loco-regional, care are ca obiectiv distrugerea celulelor tumorale maligne. Ea poate fi efectuată ca prim gest terapeutic sau se poate efectua după o intervenție chirurgicală. De asemenea, radioterapia mai poate fi folosită pentru  tratarea extensiilor tumorale la distanță.
  2. În principiu radioterapia nu este un tratament dureros dar, uneori, efectele secundare ale acesteia pot crea diferite grade de disconfort.
  3. Radioterapia externă, cea mai frecventă formă de radioterapie, nu face ca dumneavoastră să fiți radioactiv.
  4. În cele mai multe cazuri, radioterapia este administrată sub forma unei fracții (ședință) zilnic, de luni până vineri, sâmbăta și duminica făcându-se pauză. În rare situații, medicul radioterapeut poate opta pentru administrarea a două fracții pe zi. Durata totală a tratamentului este stabilită de medicul curant în funcție de tipul și extensia bolii tumorale și poate fi de 2-7 săptămâni.
  5. Deoarece administrarea zilnică a fracției de iradiere durează aproximativ 15 minute, veți putea să vă continuați activitățile de rutină.
  6. Radioterapia determină căderea părului (alopecie) în cele mai multe cazuri. Spre deosebire de chimioterapie, alopecia indusă de radioterapie este definitivă, dar limitată la zonele pe care se face iradierea.
  7. De asemenea, pielea care intră în zona iradiată poate suferi modificări de diferite grade (dermatită radică). Aceste modificări sunt temporare și  se ameliorează treptat după încheierea radioterapiei. Aceste modificări pot fi prevenite și tratate ulterior prin terapii complementare adecvate, care sunt recomandate de medicul curant radioterapeut.
  8. Oboseala (astenia) este în multe situații un efect secundar al radioterapiei. Aceasta variază ca intensitate în funcție de localizarea iradierii, starea dumneavoastră biologică la momentul iradierii, tratamentele asociate și alți factori externi.
  9. Cea mai mare parte a efectelor secundare ale radioterapiei sunt temporare, iar medicul radioterapeut le va preveni și le va trata în mod adecvat.
  10. Radioterapia are un rol important în reducerea riscului de revenire a cancerului (recidivă), atunci când este administrată după o intervenție chirurgicală.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba