Caută
Close this search box.

Ce urmează după finalizarea tratamentului? – Întrebări și Răspunsuri – I

Pe măsură ce tratementul împotriva cancerului este parcurs, pacienţii pot manifesta diverse stări: de la cele de uşurare că tratamentul se apropie de sfârşit până la stări fireşti de teamă, cu privire la viitor. Putem spune că această tranziţie reprezintă unul din aspectele mai greu de înţeles în toată experienţa asta numită cancer.

Mai jos, vă prezentăm câteva întrebări și răspunsuri despre modalitatea de a face faţă întregii poveşti la sfârşitul tratamentului cancerului activ.

Cu ce probleme medicale imediate se confruntă un pacient care tocmai a terminat tratamentul împotriva cancerului activ?

De regulă, există o creştere a anxietăţii şi a grijilor în legatură cu posibilitatea recidivării cancerului. Nu de puţine ori, pacienţii simt că nu fac suficient pentru a lupta cot la cot cu boala. O altă problemă, destul de des întâlnită ar fi că, unele schimbări fizice şi psihologice nu dipar după ultimul tratament, unele având nevoie şi de luni sau chiar ani ca să se remedieze.

Oboseala, lipsa de rezistenţă, dificultate de focalizare, schimbări în textura pielii sau schimbări ale degetelor de la picioare sunt doar unele din cele care nu dispar peste noapte, după ultimul tratament. De multe ori, pacienţii sunt foarte curioşi care sunt semnele care indică cât mai devreme o posibilă reapariţie a cancerului, dar şi efectele secundare pe termen lung ale tratamentului. De exemplu, sunt persoane ale căror densităţi osoase se modifică din cauza tratamentului; aceştia trebuie să ştie că le vor fi monitorizate oasele, dar şi care sunt tratamentele pe care trebuie să le urmeze.

Care sunt primele probleme psihologice ale pacienţilor după ce se termină tratamentul?

Primele griji ale pacienţilor sunt legate de reapariţia cancerului, de propria identitate din viitor, că există posibilitatea sa moară tineri sau să le rămână lucruri nefăcute. Unii pacienţi îşi pierd încrederea în ei sau li se diminuează stima de sine din cauza modificărilor suferite de corpul lor şi de aceea e nevoie de ajutor specializat.

Care sunt modalităţile de gestionare a acestor probleme?

Ştim că singurătatea crează o stare groaznică de îngrijorare şi că sentimentul de primejdie nu dispare de la mulţi supravieţuitori. Să fii capabil să înţelegi teama cuiva şi să vorbeşti despre asta cu ei, poate reprezenta un punct de plecare bun în procesul de supravieţuire în urma acestui proces. În cele din urmă forţa interioară a pacienţilor şi rezistenţa acestora sunt cele care le permit sa supravieţuiască acestei experienţe, dar şi să îşi croiască calea sau călătoria prin dificultăţile care îi vor aştepta. Metodele efective de eficientizare presupun înţelegerea situaţiei, gândul şi la soluţii alternative, să ceri şi să accepţi ajutorul celorlalţi, şi nu în ultimul timp, să te simţi confortabil cu modalitatea de tratament aleasă.

Sursa: Cancer.net

Citește și: Ce urmează după finalizarea tratamentului? Întrebări și răspunsuri II

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba