Caută
Close this search box.

Mituri despre cancerul de piele

Din păcate, miturile și neînțelegerile pot fi ceva obișnuit în lumea noastră, plină de informații, mai ales atunci când este vorba de o boală cum ar fi cancerul de piele. Multe persoane nu sunt conștiente de pericolele acestuia, și pot subestima riscurile la care se expun. Iată câteva mituri comune despre această formă foarte frecventă de cancer, astfel încât să vă puteți proteja sănătatea.

Mit: Cancerele de piele nu sunt mortale.

Realitate: Din păcate, cancerul de piele poate fi, de fapt, mortal. Potrivit Societății Americane de Cancer, se așteaptă ca mai mult de 9.000 de persoane să-și piardă viața datorită melanomului, numai în acest an. Alte tipuri de cancer de piele pot fi, de asemenea, mortale, deci acestea ar trebui să fie luate foarte în serios. Indiferent de vârsta pe care o aveți, este o idee bună să vă examinați în mod regulat pielea și să o protejați ori de câte ori sunteți expuși direct la razele soarelui. Dacă aveți un risc ridicat de cancer de piele, luați în considerare de asemenea consultarea frecventă a unui dermatolog.

Mit: Folosirea unui solar nu expune pielea la aceleași tipuri de raze nocive ca soarele.

Realitate: Razele UV, tipul razelor luminoase care s-a dovedit că duc la creșterea riscului de cancer de piele, nu se găsesc doar în lumina soarelui. Solarele folosesc lumină care conține, de asemenea, raze UV și aceste raze sunt la fel de dăunătoare pentru pielea dumneavoastră ca și cele provenite de la surse naturale. Adevărul este că nu există nici o modalitate „sigură” de a obține un bronz sănătos atunci când se utilizează lumina UV. Expunerea pielii la acest tip de lumină, indiferent de sursă, poate crește șansele de a vă îmbolnăvi de cancer de piele.

Mit: Utilizarea cremelor cu protecție solară înainte de expunerea la soare este suficientă pentru a proteja pielea.

Realitate: Protecția solară este o modalitate bună pentru  protejarea pielii, dar nu ar trebui să contați pe ea ca singura soluție utilizată. Nici o cremă cu protecție solară nu este 100% eficace pentru blocarea razelor UV, iar dacă aceasta este folosită incorect, nu poate proteja pe cât de mult sperați să o facă.  Asigurați-vă că alegeți o cremă cu protecție solară cu „spectru larg”, având un SPF de minim 30 sau mai mare. În plus față de utilizarea protecției solare, este o idee bună să reduceți expunerea la razele UV prin încercarea de a vă adăposti la umbră și purtarea de îmbrăcăminte de protecție pentru a vă acoperi brațele și picioarele, o pălărie pentru a vă proteja capul și de gâtul, și ochelari de soare pentru a vă proteja ochii și pielea delicată din jurul acestora.

Mit: Sunt deja în cursul unui tratament pentru cancer, așa că nu am nevoie să îmi fac griji cu privire la cancerul de piele.

Realitate: Tratamentul pentru un tip de cancer nu vă face imun la alte tipuri de cancer. De fapt, unele tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapia, pot crește în realitate, sensibilitatea la razele UV, iar aceste efecte pot dura și după încheierea tratamentului. Dacă sunteți în prezent în cursul tratamentului, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a verifica dacă aveți nevoie să acordați o grijă deosebită pielii datorită tratamentelor efectuate.  Acesta vă poate recomanda produse de protecție solară sau alte strategii pentru respectarea unor condiții de siguranță legate de protejarea pielii sensibile.

Sursa: Cancer.org

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba