Femeile tind să fie mai vigilente decât bărbații când este vorba despre efectuarea anumitor controale medicale, obținerea de recomandări și screeening-uri legate de cancer, în conformitate cu cifrele obținute în urma unor studii efectuate de experți în domeniu. Sunt, în general, mai dispuse, totodată, să verifice simptomele potențial îngrijorătoare, mai spune Mary Daly, MD, medic oncolog și șef al departamentului de genetică clinică, al Fox Chase Cancer Center din Philadelphia.
Dar nu întotdeauna. Femeile mai tinere, de exemplu, au tendința de a ignora acele simptome care ar putea indica prezența unui cancer. „Ele au această noțiune conform căreia cancerul este o problemă a persoanelor în vârstă,” declară Daly pentru WebMD. Și de multe ori au dreptate, dar pe de altă parte, sunt o mulțime de tineri care se îmbolnăvesc de asemenea de cancer.
Iată cele15 simptome posibile care ar indica prezența cancerului și pe care femeile, de multe ori, le ignoră.
1: Pierdere inexplicabilă în greutate?
Multe femei ar fi încântate să piardă în greutate, fără ca nici măcar să încerce asta. Dar pierderea inexplicabilă în greutate – mai mult de 5 kg într-o lună, fără o creștere a perioadei alocate exercițiilor fizice sau o scădere a consumului de alimente – ar trebui să fie verificată, spune Mishori.
„Pierderea inexplicabilă în greutate înseamnă cancer chiar dacă acest fapt nu a fost încă dovedit”, spune ea. S-ar putea, desigur, ca această modificare să fie provocată de o cu totul altă dereglare de sănătate, cum ar fi o glandă tiroidă hiperactivă.
2. Balonare?
Cancer ovarian
Balonarea este atât de comună încât multe femei pur și simplu trăiesc cu ea fără să o observe. Dar aceasta ar putea indica prezența cancerului ovarian. Alte simptome ale cancerului ovarian includ dureri abdominale sau dureri pelviene, senzație rapidă de sațietate – chiar și atunci când nu am mâncat prea mult – și probleme urinare, cum ar fi nevoia urgentă de a merge la baie.
Dacă balonarea apare aproape în fiecare zi și persistă pentru mai mult de câteva săptămâni, ar trebui să vă consultați medicul. Așteptați-vă ca medicul să analizeze atent istoricul sănătății dumneavoastră și să vă recomande o scanare CT și teste de sânge, printre altele.
3. Sânge în locuri nepotrivite?
Cancer de colon, tumori la nivelul rinichilor sau vezicii urinare
Dacă observați sânge în urină sau scaun, nu plecați de la premisa că e de la o hemoroizi, spune Mishori. „Ar putea fi vorba despre cancer de colon.”
Medicul vă va pune întrebări și, probabil, vă va recomanda o testare, cum ar fi o colonoscopie, un examen al colonului care să poată identifica prezența cancerului.
Prezența sângelui în vasul de toaletă în cazul în care nu este vorba despre menstruație, ar putea indica prezența unei tumori la nivelul rinichilor sau vezicii urinare, mai spune Mishori.
Tusea cu sânge ar trebui să fie analizată, de asemenea.
4. Dureri abdominale persistente și depresie?
Cancer pancreatic
Orice femeie care are o durere în abdomen și se simte deprimată are urgentă nevoie de un consult, spune Lichtenfeld. Unii cercetători au descoperit o legătură între depresie și cancerul pancreatic, dar este o conexiune destul de puțin înțeleasă.
5. Indigestie?
Cancer de stomac, esofag sau gât
Femeile care au fost însărcinate își pot aminti cu siguranță de indigestiile care au avut loc în același timp în care câștigau constant în greutate. Dar indigestia fără nici un motiv aparent poate fi un indiciu de luat în seamă.
Ar putea fi un semn precoce al cancerului de esofag, stomac, sau de gât.
6. Modificări ale mucoasei bucale?
Cancer oral
Fumătorii ar trebui să fie deosebit de vigilenți la orice pete albe apărute în interiorul gurii sau pete albe apărute pe limbă, consemnează Societatea Americană de Cancer. Ambele pot indica o condiție precanceroasă numită leucoplazie, care poate progresa spre cancer oral.
7. Durere?
Odată cu vârsta oamenii par să se plângă tot mai mult în legătură cu apariția diferitelor dureri, dar acestea, pe cât de vagi ar putea fi, se pot manifesta, de asemenea, ca un simptom precoce al unor forme de cancer, cu toate că cele mai multe plângeri apărute în legătură cu durerile, nu sunt provocate de cancer.
Durerile care persistă și sunt inexplicabile trebuie să fie verificate.
8. Modificări apărute la nivelul sânilor?
Cancer mamar
Majoritatea femeilor își cunosc sânii foarte bine, chiar dacă nu își fac auto-examinări periodice și știu să fie cu ochii în patru pentru a remarca nodulii apăruți. Dar acesta nu e singurul simptom al modificărilor ce pot apărea la sâni, care ar putea indica un eventual cancer.
Roșeața și îngroșarea pielii de pe piept, care ar putea indica o formă foarte rară, dar agresivă de cancer de sân, cancerul de sân inflamator, de asemenea, trebuie să fie examinată, spune Linden. „Dacă remarcați o erupție cutanată care persistă mai mult de câteva săptămâni, va trebui să o evaluați”, spune ea.
De asemenea, în cazul în care aspectul unui mamelon se schimbă, sau dacă observați scurgeri anormale (și acestea nu sunt datorite alăptării), consultați-vă medicul. „În cazul în care se observă un aspect anormal al mamenlonului sau este resorbit în interiorul sânului”, spune ea, „nu e un semn bun”. „În cazul în care mameloanele sunt retrase cronic, nu e mare lucru.” Schimbarea totală a aspectului, ar putea fi un simptom îngrijorător.
Dacă aveți modificări la nivelul sânului, medicul dumneavoastră v-ar putea examina istoricul de sănătate foarte atent, odată cu investigarea sânilor, și v-ar putea recomanda o mamografie, ecografie, RMN, și, probabil, o biopsie.
9. Sângerări între menstruații sau alte sângerări neobișnuite?
Cancer gastro-intestinal sau colorectal
„Femeile aflate în perioada de premenopauză au tendința de a ignora sângerările apărute între menstruații”, spune Daly. De asemenea, acestea au tendința de a ignora sângerările apărute la nivelul tractului gastro-intestinal, considerând în mod eronat că este vorba despre menstruație.
Dar sângerările între-menstruații, mai ales dacă sunt de obicei regulate, merită verificate, spune ea. La fel ar trebui procedat cu sângerările după menopauză care ar putea fi un simptom al cancerului endometrial. Hemoragiile gastro-intestinale ar putea fi un simptom al cancerului colorectal.
10. Modificări cutanate?
Cancer de piele
Cei mai mulți dintre noi știu să verifice modificările apărute la alunițe – un semn bine-cunoscut al cancerului de piele. Dar ar trebui să urmăriți, de asemenea, și schimbările apărute în pigmentarea pielii, spune Daly.
Dacă o sângerare apare brusc pe piele sau este vorba despre deshidratare excesivă, aceste simptome ar trebui să fie verificate, de asemenea, spune ea.
11. Dificultăți la înghițire?
Cancer de esofag
Dacă aveți dificultăți la înghițire, este posibil să vă fi modificat deja dieta, astfel încât mestecatul să mai fie atât de dificil, probabil, alegând supe sau alimente lichide, cum ar fi shake-urile de proteine.
Dar această dificultate ar putea fi un semn al unui cancer, cum ar fi cel de esofag, spune Leonard Lichtenfeld, MD, medic adjunct șef al Societății Americane de Cancer.
12. Schimbări ale ganglionilor limfatici?
Dacă observați un nodul sau umflarea ganglionilor limfatici sub axilă sau în gât – sau oriunde în altă parte – aceasta ar putea fi îngrijorătoare, spune Linden.
„Dacă aveți un nodul limfatic care devine progresiv mai mare, și inflamația persistă mai mult de o lună, trebuie să mergeți la medic,” spune ea.
Medicul dumneavoastră vă va examina și își va da seama de orice probleme asociate (cum ar fi infecția), care ar putea explica extinderea ganglionilor limfatici.
În cazul în care nu există nici unul dintre aceste semne, medicul dumneavoastră va comanda de obicei o biopsie.
13. Febră?
Leucemie sau limfom
Dacă aveți febră care nu se explică prin gripă sau alte infecții, acest simptom ar putea indica cancer. Febra apare mai frecvent după ce cancerul s-a extins de la locul original, dar poate indica, de asemenea, cancer precoce de sânge, cum ar fi leucemie sau limfom, după declarațiile Societății Americane de Cancer.
Alte simptome pot include icter, sau o schimbare în culoarea scaunului.
14. Oboseală?
Leucemie, cancer de colon sau de cancer de stomac
Oboseala este un alt simptom vag, care ar putea indica prezența cancerului, precum și o serie de alte probleme. Acest simptom poate apărea abia după cancerul s-a dezvoltat, dar poate, de asemenea, să apară în faza inițială a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi leucemia sau alte cancere de colon sau stomac.
15. Tuse persistentă?
Tusea este de așteptat să apară datorită răcelii, gripei, alergiilor, și, uneori, este un efect secundar al medicamentelor. Dar o tuse persistentă pe o perioadă foarte îndelungată – timp de mai mult de trei sau patru săptămâni – nu ar trebui să fie ignorată, spune Mishori.
În aceste cazuri medicul dumneavoastră vă va analiza istoria atent, vă va examina gâtul, verifica funcționarea plămânilor și, probabil, va prescrie investigații cu raze X, mai ales dacă sunteți fumător.
Corpul nostru semnalizează întotdeauna corect și cu mult timp înainte de un diagnostic cert boala. Depinde numai de noi să citim aceste semne și să luăm măsurile necesare pentru a fi din nou sănătoși.
Sursa: WebMD