Caută
Close this search box.

Cum să îți verifici pielea pentru observa semnele ce anunță cancerul de piele

Simptomele care anunță apariția cancerului de piele

Simptomele cancerului de piele provenit de la un non melanom pot fi observate, de obicei, destul de ușor. Ele tind să apară mai frecvent pe pielea care este expusă la soare. Aceasta informație vă va ajuta să remarcați apariția unor anomalii la nivelul pielii imediat după producerea lor, mai ales dacă știți cum arată pielea dvs. în mod normal.  Nu uitați să vă rugați persoanele apropiate sau pe altcineva în care aveți încredere să verifice regulat aspectul pielii de pe spate sau din alte zone care nu pot fi observate cu ușurință. Acest lucru este foarte important dacă faceți plajă pe perioade îndelungate de timp sau dacă lucrați în mod regulat în spații deschise fără să vă acoperiți cu un tricou.

Alunițele care trebuie să fie verificate în regim de urgență

Există semne clare că o aluniță ar putea fi un melanom și ar trebui să fiți consultat de un medic. Este absolut necesar să faceți o vizită la medic imediat ce observați apariția unei noi alunițe sau o schimbare a pielii sau dacă aveți o aluniță care este:

  • devine din ce în ce mai mare;
  • și-a schimbat forma și are o margine neregulată;
  • și-a schimbat culoarea – a devenit mai închisă, a căpătat o crustă sau are nuanțe multiple;
  • și-a pierdut simetria – cele două jumătăți ale aluniței nu arată la fel;
  • observați mâncărime sau este dureroasă;
  • sângerează sau a devenit iritabilă;
  • arată ca și cum ar fi inflamată;

Cercetările sugerează că alunițele cu 3 sau mai multe nuanțe diferite de negru sau maro sunt în mod special susceptibile de a fi melanom. Dacă aveți o zonă întunecată sub o unghie care devine din ce în ce mai mare și aceasta nu se întâmplă din cauza unei accidentări ar trebui să o verificați împreună cu medicul dumneavoastră.

Unde se dezvoltă de obicei cazurile de cancer de piele non-melanom

Cancerele de piele se pot dezvolta pe sau lângă alte excrescențe necanceroase (benigne) ale pielii. Ar trebui să anunțați medicul despre orice zonă a pielii care pare afectată și nu se vindecă.
Simptomele de cancer de piele non melanom pot fi similare cu simptomele altor boli ale pielii. Pentru aceasta e indicat să vă verificați orice simptom la medicul de familie. Medicul dumneavoastră nu va considera că îl deranjați pentru ceva banal. Acesta poate decide dacă simptomele trebuie să fie investigate în continuare.

Cum poate apărea cancerul de piele

Cancerele de piele pot apărea atunci când:

  • un loc sau un punct dureros nu se vindecă în termen de patru săptămâni;
  • un loc sau un punct dureros continuă să prezinte semne cum ar fi: mâncărime, durere, să formeze crustă sau să sângereze timp de mai mult de 4 săptămâni;
  • există zone în care pielea a cedat sau a devenit ulceroasă, nu cunoașteți nici un motiv pentru această schimbare și nu se va vindecă în termen de patru săptămâni;
  • o ulcerație este o zonă în care pielea are aspect de rană și începe să se adâncească. Aceasta poate fi numită eroziune.

Cancerele de piele cu celule bazale arată ca o excrescență mică sau nodul, care se dezvoltă încet și are aspect lucios, roz sau roșu. Ele pot arăta, de asemenea, ca niște zone întărite, solzoase, roșii. În cazul în care sunt ignorate, cancerele de piele cu celule bazale au tendința de a căpăta o crustă, pot sângera, sau se pot dezvolta într-o ulcerație. Ele apar mai frecvent pe față, scalp, urechi, mâini, umeri și spate.
Cancerele de piele cu celule scuamoase sunt, de obicei, excrescențe de culoare roz. Pielea poate avea un aspect dur la atingere sau poate părea solzoasă la suprafață. Sunt de multe ori, dar nu întotdeauna, moi. Pot sângera cu ușurință și se pot dezvolta într-o ulcerație. Sunt cel mai des întâlnite pe față, gât, buze, urechi, mâini, umeri, brațe și picioare.

Boala Bowen

Aceasta este o formă precursoare a cancerului de piele. De obicei, arată ca o zonă de piele diferită de cea normală, de culoare roșie, care poate fi însoțită de mâncărime. Ea poate apărea oriunde pe piele. Se găsește cel mai frecvent pe partea inferioară a piciorului, în special la femeile în vârstă. Dar se poate dezvolta, de asemenea, pe membranele umede ale corpului. Membrane umede înseamnă piele moale, umedă, similară cu pielea din interiorul gurii. Boala Bowen poate apărea ca o pată albă în gură sau o pată roșie în zona genitală.

Mai multe informaţii

Cu cât mai devreme este identificat un cancer, cu atât mai ușor este să fie tratat. Iar acest lucru crește șansele ca tratamentul să fiu unul de succes. Deci, este important să ajungeți la medicul dumneavoastră cât mai curând posibil, dacă observați simptome specifice.

Stadiile cancerului de piele

Ce este stadializarea

Etapa de dezvoltare a unui cancer îi spune medicului cât de mult s-a răspândit boala în organism. Acest lucru este important, deoarece tratamentul este adesea decis în funcție de stadiul cancerului.
Medicul dumneavoastră poate efectua o serie de teste pentru a stabili stadiul de cancer în care vă aflați. Dar cele mai multe tipuri de cancer cu celule bazale nu au nevoie de stadializare pentru că se întâmplă foarte rar ca acestea să se răspândească. Acestea vor fi stadializate numai în cazul în care sunt foarte mari. Stadializarea este mult mai probabilă pentru cancer de piele cu celule scuamoase, deoarece acestea se pot răspândi, deși acest lucru este totuși rar.

Sistemul de stadializare TNM

Medicii folosesc un sistem de stadializare, care este comun pentru toate tipurile de cancer. Este numit sistemul TNM:

  • T indică dimensiunea și profunzimea tumorii
  • N arată dacă cancerul s-a extins la ganglionii limfatici
  • M arată dacă cancerul s-a extins la o altă parte a corpului ( metastaze )

Sistemul cu numere

Odată ce categoriile TNM (tipuri) au fost stabilite, informațiile sunt puse laolaltă pentru a da stadiului un număr de la 0 la 4. Cu cât este mai mic este numărul etapei, cu atât mai devreme a fost diagnosticat cancerul. Cele mai multe cancere de piele cu celule scuamoase sunt diagnosticate în etapa 1 sau 2.

Stadiul 0

Stadiul 0 este numit și boala lui Bowen sau carcinom in situ. Carcinomul înseamnă că există celule canceroase în zona inflamată. In situ înseamnă că celulele sunt încă în locul în care au început să se dezvolte. Deci, celulele au început să se transforme în cancer, dar acesta încă nu s-a răspândit sau nu a ajuns în zonele înconjurătoare ale primei apariții. În cazul în care nu este tratată, boala Bowen se poate transforma într-un cancer de piele cu celule scuamoase. Astfel medicul dumneavoastră vă poate descrie acest stadiu ca fiind pre canceros sau pre malign.

Stadiul 1

Stadiul 1 înseamnă că cancerul se întinde pe o zonă de 2 cm sau mai puțin și are sau nu caracteristici de risc ridicat de grad 1.
Caracteristicile de risc ridicat înseamnă că tumoarea:

  • este mai mare de 2 mm grosime
  • a crescut în zona subcutanată
  • a crescut în spațiul din jurul unui nerv (invazie perineurală)
  • a început la ureche sau buză
  • arată foarte anormal la microscop (celulele sunt slab diferențiate sau nediferențiate)

Stadiul 2

Stadiul 2 se referă la situația în care cancerul este mai mare de 2 cm diametru sau are 2 sau mai multe caracteristici de mare risc.

Stadiul 3

Stadiul 3 se referă la tumoarea care:

  • a crescut în oasele feței, cum ar fi osul maxilarului sau osul din jurul ochilor, sau
  • s-a extins la un nodul limfatic (sau glandă limfatică) din apropiere, pe aceeași parte a corpului (și este mai mică de 3 cm)

Stadiul 4

Stadiul 4 se referă la cancerul care:

  • a crescut în coloana vertebrală, coaste sau partea de jos a craniului, sau
  • s-a extins la un nod limfatic, care este mai mare de 3 cm sau la un organ intern, cum ar fi plămânii

Stadializarea poate fi un proces destul de complicat, așa că este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră sau asistenta medicală specialistă cu privire la stadiul cancerului și a ceea ce înseamnă asta.

Radioterapie pentru cancerul de piele

Radioterapia folosește raze de mare energie pentru a distruge celulele canceroase. Acest tip de tratament poate fi utilizat pentru a trata cu celulele bazale sau cancerele celulare scuamoase.

Radioterapia poate fi folosită pentru cancerele de piele:

  • care acoperă o suprafață mare
  • în zone ale corpului care sunt dificil de operat
  • în cazul în care aspectul după o intervenție chirurgicală poate fi deficient
  • la persoanele care nu doresc o intervenție chirurgicală
  • la persoanele care nu au o stare a sănătății suficient de bună pentru o anestezie generală

Radioterapia poate fi administrată ca tratament adjuvant. Aceasta înseamnă că veți face radioterapie după operație pentru a încerca să reduceți riscul de revenire a cancerului.
Uneori, radioterapia poate fi utilizată pentru a trata cazurile de cancer care s-au extins la ganglionii limfatici sau în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii.

Unde și când să faceți radioterapie

Tratamentul cu radioterapie este prescris în departamentul de radioterapie al unui spital sau clinică. Acesta poate fi, uneori, indicat de medici ca unic tratament. Dar, de obicei, se va urma un tratament o dată pe zi timp de câteva săptămâni. Sau câte trei ședințe în fiecare săptămână. Numărul de tratamente pe care le veți urma depinde de tipul, poziția și dimensiunea cancerului de piele.

Planificarea tratamentului

Înainte de a începe tratamentul cu radioterapie acesta trebuie să fie planificat cu atenție. CT și razele X pot fi utilizate pentru a indica poziția exactă a tumorii. Această zonă va fi marcată pe piele cu cerneală. Marcajele cu cerneală vor fi utilizate pentru a alinia mașina de radioterapie de fiecare dată când sunteți tratat. Aceste marcaje vor fi lăsate pe piele până când întregul tratament se încheie. Personalul vă va oferi detalii despre modul în care ar trebui să vă îngrijiți zonele marcate ale pielii pentru radioterapie.
În cazul în care cancerul de piele s-a localizat foarte aproape de o zonă delicată, cum ar fi ochii, nasul sau gura, planificarea va include scuturi de plumb construite pentru a proteja ochii sau dinții de radiații. Aceste ecrane de plumb vor fi poziționate pe corp doar atunci când are loc tratamentul propriu-zis.

Tratamentul cu radioterapie

Tratamentul de radioterapie durează doar câteva minute. Radiologul vă va poziționa pe canapea și se va asigura că aveți o poziție confortabilă. În timpul ședinței veți fi singur dar radiologul vă va putea auzi.
Fiecare sesiune de tratament radioterapie se numește fracție. Acest lucru se datorează modului în care cantitatea totală de radioterapie este calculată și apoi împărțită în fracțiuni. Radioterapia nu este dureroasă. Nu se poate simți. Dar va trebui să rămâneți întins timp de câteva minute în timpul tratamentului.
Radioterapia externă nu vă va face radioactiv. Radiația vine de la mașină și este axată asupra tumorii. Ea nu rămâne în corpul dumneavoastră. Este sigură atât pentru alte persoane, cât și pentru copii, de-a lungul cursului de tratament.

Efecte secundare

Radioterapia pielii nu are foarte multe efecte secundare. Pielea poate deveni ușor roșie și inflamată în timpul perioadei de tratament. Odată ce tratamentul se finalizează, iritația va dispărea treptat. La început, însă, poate deveni iritabilă și poate căpăta o crustă. Dar atunci când crusta cade, dedesubt va fi piele sănătoasă. Această zonă va fi mult mai sensibilă la razele solare în viitor. Dacă faceți radioterapie la o parte a corpului care are păr, aceasta va determina pierderea părului. Părul va începe să crească din nou la câtva timp după finalizarea tratamentului. Acest lucru poate dura până la un an, în funcție de cât de mult tratament ați susținut. Regenerarea poate fi neuniformă.

Sursa: Cancer Research UK

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba