După terminarea tratamentului urmat împotriva cancerului, mulţi pacienţi sunt nerăbdători să se întoarcă la locul de muncă. Acest proces le poate oferi posibilitatea de a se reintegra în societate prin socializarea cu colegii şi prietenii, concentrându-se pe altceva, care să nu aibă legătură cu cancerul. Totodată, pacienţii se pot implica în proiecte interesante, pe care le pot privi ca pe o provocare, reuşind astfel să îşi reia rutina şi stilul de viaţă de dinainte de boală. Cu toate acestea, situaţia fiecărui pacient este diferită.
Decizia de a reveni la muncă va depinde de mai mulţi factori printre care: resursele financiare, asigurarea de sănătate, natura muncii pe care pacientul o va desfăşura, dar şi de modul în care acesta se va sau s-a recuperat. Majoritatea pacienţilor care şi-au încetat activitatea profesională pe timpul tratamentului se întorc la serviciu cu normă întreagă. Sunt şi situaţii în care aceştia vor şi pot să lucreze doar câteva ore pe zi sau situaţii în care, din cauza efectelor pe termen lung a tratamentului, pacienţii nu îşi pot relua activitatea profesională, nici măcar parţial. Indiferent de situaţie, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru o tranziţie mai uşoară.
Planificați-vă reîntoarcerea la locul de muncă
Pentru supravieţuitorii luptei cu cancerul care şi-au redus din numărul de ore sau care şi-au încheiat de tot activitatea pe timpul tratamentului, primul pas ar fi să discute cu medicul despre acest fapt şi despre momentul în care vor fi apți, din nou, de muncă. Acest moment va depinde de tipul de cancer şi de tratamentul urmat, dar şi de tipul de muncă efectuat. În cazul în care munca este una stresantă sau solicitantă, acest moment va fi amânat mai mult. De asemenea, dacă tratamentul este în curs de desfăşurare sau există efecte secundare precum oboseala, la fel, se poate amâna momentul reîntoarcerii la muncă. Pacientul trebuie să discute cu medicul său, cu asistenta sau cu un asistent social despre orice limitare fizică, emoţională sau mentală pe care acesta le poate întâmpina, precum şi de programul de monitorizare de după încheierea tratamentului, pentru ca acesta să nu afecteze programul de muncă.
O dată ce pacientul ştie că este apt să se întoarcă la muncă, pasul următor este să intre în contact cu departamentul de resurse umane pentru a discuta despre planurile sale de reîntoarcere la serviciu. De asemenea, se poate interesa şi dacă firma la care lucra înainte oferă suport sau un management al timpului eficient pentru a face perioada de tranziţie mult mai uşoară pentru pacient. În plus, este posibil să beneficieze de o consultaţie gratuită cu un psiholog prin intermediul unui program de asistenţă pentru angajaţi (EAP), cu care să poată discuta lucruri confidenţiale cu privire la întoarcerea lui la serviciu.
În timpul acestei întâlniri, un alt subiect ce ar putea fi atins ar fi legat de posibilitatea de a accesa un program flexibil part-time sau lucru parţial ori integral prin telecomunicaţii, schimbarea pe o altă poziţie, dar şi despre timpul de care va avea nevoie pentru vizitele la medic, pentru pauzele de lucru sau pauzele pentru tratament.
Înainte de a lua o hotărâre, angajatorul poate solicita documentaţia care să ateste limitările pacientului în privinţa activităţii profesionale precum oboseala, durerile cronice şi dificultăţi cognitive care sunt clasificate ca handicap de către ADA. Cu toate acestea, angajatorilor nu le este permis să solicite angajatului înregistrările medicale. De asemenea, un angajator are posibilitatea de a refuza o cerere în cazul în care aceasta nu ar aduce beneficii. Cu toate acestea, este obligat să cerceteze dacă există o soluţie care să facă posibilă reîntoarcerea pacientului ce a supravieţuit în lupta cu cancerul.
Sursa: Cancer.net