Drepturi juridice în temeiul Legii Concediului Medical
Conform legii, este posibil ca un pacient să folosească adeverinţe de concediu medical pentru a acoperi timpul în care a absentat de la locul de muncă pentru tratament. Sub incidenţa acestei legi, un angajat poate beneficia de o perioadă de concediu fără plată ce se încadrează între 12 săptămâni şi 12 luni. Există anumite condiţii de eligibilitate pentru a beneficia de aceste perioade, cum ar fi: angajatul trebuie să fi lucrat pentru angajator cel puţin 12 luni ]nainte şi cel puţin 1250 de ore de-a lungul ultimului an.
Concediul medical acordat de medicul de familie nu trebuie luat 12 săptămâni la rând. Acesta poate fi folosit intermitent, inclusiv după ce pacientul s-a întors la locul de muncă. De exemplu, anumiţi angajaţi se folosesc de acest concediu pentru a se întoarce la birou pe un program cu jumătate de normă pentru a-şi recâştiga treptat puterea şi a face tot treptat tranziţia la responsabilităţile de la locul de muncă. Este indicat să se verifice împreună cu departamentul de resurse umane condiţiile de acordare a concediului medical pentru că unii angajatori impun anumite politici interne.
Alte puncte cheie ale Legii Concediului Medical:
– Angajatorii sunt obligaţi să continue plata asigurărilor de sănătate pe toată durata concediului medical, în aceleaşi condiţii ca şi cum aţi fi încă la serviciu.
– Angajatul are dreptul să se întoarcă la locul de muncă iniţial sau la un loc de muncă echivalent cu salariul şi avantajele echivalate cu vechiul loc de muncă.
Pentru mai multe detalii legate de drepturile pacientului, acestuia îi este recomandat să se adreseze asistentului social, asistentului medical sau altui membru din echipa de îngrijire.
Se recomandă socializarea cu colegii
Pacientul nu este obligat să povestească colegilor sau angajatorului despre cancer, doar dacă acestuia îi este imposibil să îşi indeplinească obligaţiile de la locul de muncă şi deci, este necesară o justificare. Cu toate acestea, majoritatea decid să povestească colegilor şi managerilor despre diagnosticare şi despre tratamentul urmat, mai ales în cazul în care acesta a absentat o perioadă mai lungă de la birou sau dacă aspectul lor fizic a suferit modificări.
Este bine ca pacientul să se decidă din timp ce şi cât vrea să povestească sau chiar modalitatea în care o va face. De asemenea, este posibil să preferați discuţii private cu anumiţi colegi mai apropiaţi. Luaţi în considerare cultura organizaţională, nevoia dumneavoastră de intimitate, de acomodare şi de sprijin. Puteţi cere managerului dumneavoastră un coleg apropiat sau ajutor din partea departamentului de resurse umane pentru a decide împreună cum, când şi cât să povestiţi colegilor dumneavoastră.
Discuţia despre cancer cu colegii poate păstra o linie simplă, dar care să îi facă să înţeleagă că v-ați întors la servici, că sunteți bine şi că asta le poate afecta într-o măsură mai mare sau mai mică activitatea profesională.
Unii angajatori şi angajaţi pot să nu fie receptivi, fundamentul putând fi lipsa lor de familiaritate cu acest subiect sau vreo experienţă nefericită din trecut. Însă oamenii preiau adesea starea pacientului, asa ca dacă el este confortabil când vorbește despre asta, la fel vor fi şi colegii săi.
Sfaturi suplimentare pentru întoarcerea la locul de muncă
Puteţi să ţineţi cont de sfaturile de mai jos dacă doriţi să faceţi tranziţia la locul de muncă mai uşoară:
- Planificaţi-vă pauze mici şi dese în timpul zilei pentru a vă menţine pe cât posibil nivelul de energie.
- Dacă descoperiţi anumite probleme de concentrare, folosiţi-vă de liste, de memento-uri sau alarme pe birou, pe email sau pe telefon.
- Stabiliţi întâlniri dese cu managerul pentru a vă evalua tranziţia şi pentru a mai da, la nevoie, din sarcini altui coleg. Este recomandat, aşadar, să nu vă ascundeţi starea de sănătate.
Amintiţi-vă că pentru un supravieţuitor de cancer, cel mai important loc de muncă este recuperarea sănătoasă. Această întoarcere la locul de muncă, informaţiile primite, dar şi sprijinul celorlalți poate reprezenta un pas important în procesul de recuperare.
Sursa: Cancer.net