Caută
Close this search box.

O nouă abordare în lupta împotriva cancerului la sân și a celui tiroidian

Echipa de cercetători a Universității din Alberta a constatat în urma unor studii efectuate că inhibarea unei enzime cheie reduce dezvoltarea timpurie a tumorilor și răspândirea lor la alte organe, îmbunătățind astfel și eficiența chimioterapiei.

Echipa de savanți de la Universitatea din Alberta a descoperit, astfel, o nouă abordare a luptei împotriva cancerului mamar și a celui tiroidian prin reorientarea unei enzime, care, susțin ei, este vinovată pentru „cercul vicios” care determină creșterea tumorilor, răspândirea și rezistența la tratament a acestora.

Echipa condusă de profesorul de chimie David Brindley, de la Universitatea din Alberta, a constatat că inhibarea activității unei enzime, numite autotaxin, diminuează creșterea tumorii precoce la sân cu până la 70%. De asemenea, aceasta poate reduce și răspândirea acestora în alte părți ale corpului (metastaze) cu o rată similară. Autotaxinul este responsabil de producerea acidului lisofosfadic, o moleculă de semnalizare ce promovează supraviețuirea celulelor canceroase, creșterea dar și metastazarea acestora. Totodată, este legată de rezistența la efectele benefice ale chimioterapiei și radioterapiei.

Autotaxinul provoacă o mulțime de probleme grave în tratamentul cancerului de sân dar și în cazul altor tipuri de cancer. În esență, organismul deturnează această enzimă pentru a ajuta tumoarea să crească, să supraviețuiască tratamentului și să se extindă și la alte organe ale corpului.”, a declarant Brindley, autorul principal al unei serii conexe de studii. „Prin inhibarea acesteia, am descoperit că putem bloca creșterea tumorilor mamare și tiroidiene, întrerupând ciclul de rezistență la tratament.”

Autotaxinul este implicat în mod normal în repararea rănilor și în regenerarea țesuturilor. De asemenea, creează stări inflamatorii în organism, cum ar fi colita, artrita și cancerul. Brindley consideră că această situație, inflamația asociată, care este deosebit de problematică, ar putea alimenta creșterea tumorilor tiroidiene și mamare.

Potrivit tot profesorului Brindley, o tumoare este asemenea unei răni care nu se vindecă. Organismul deturnează autotaxin pentru a impulsiona creșterea tumorilor, care sunt rezistente la chimioterapie și radioterapie, dar se răspândește și în alte zone ale corpului. Indiferent dacă tumoarea crește sau este deteriorată de tratament, ea reușește să producă mai mulți mediatori inflamatori, care la rândul lor produc mai mult autotaxin. Aceștia, la rândul lor, vor reuși să crească numărul de mediatori inflamatori. Echipa de cercetare a reușit să constate că ar putea să blocheze creșterea tumorilor mamare și tiroidiene prin ruperea ciclului vicios cu inhibitorul autotaxin.

Echipa lui Brindley a folosit un medicament produs de Ono Pharmaceuticals în Japonia, pentru a inhiba activitatea autotaxinului.

Dozele zilnice de medicamente au redus în prima fază creșterea tumorală cu până la 60-70% în modelele experimentale. Compusul inhibitor taie, de asemenea, metastazele tumorale la plămâni cu o marjă similară. Testele efectuate ulterior, cu o tehnică diferită pentru blocarea efectelor acidului lizofosfatidic au permis echipei să blocheze creșterea și răspândirea tumorii tiroidiene și a celei mamare cu până la 80%.

Tot Brindley a declarat că echipa sa a fost surprinsă când Benesch a descoperit că autotaxinul nu este produs de celulele cancerului la sân, ci în mare măsură de  țesutul adipos din jurul țesutului mamar. Pe măsură ce tumora se dezvoltă și produce inflamații în interiorul sânului, țesutul adipos produce mai mult autotaxin, agravând problema prin creșterea tumorii, a metastazei și a rezistenței la tratament.

„Cu acest medicament reușim să reducem cercul vicios”, a declarat cercetătorul, explicând că prin blocarea autotaxinului , medicii au remarcat o reducere de cinci ori mai mare a markerilor de inflamație din sânge, și o reducere de zece ori mai mare a substanței în țesutul adipos mamar adiacent tumorii.

Echipa de cercetare încearcă, în prezent, să promoveze testarea compusului în studiile chimice umane în Edmonton – primul inhibitor autotaxin, pentru a-l duce la următorul nivel, în clinică, după o perioadă de cercetare de mai bine de 10 ani. Brindley a spus că prezentarea aceasta nu este ca o teorie „căzută din cer”, ci o terapie cu un potențial nou, care ar putea fi utilizat alături de chimioterapie, în îmbunătățirea tratamentului pacientului împotriva cancerului.

„Am reușit să arătăm că inhibitorul autotaxin are un potențial terapeutic puternic, chiar dacă suntem în fazele inițiale”, a spus el. „O treime din femeile cu cancer la sân mor din cauza metastazelor, iar mulți din pacienții care suferă de cancer tiroidian nu răspund bine la tratament. Dacă putem îmbunătăți situația acestor pacienți, va fi o realizare majoră.”

Sursă: Medical News

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba