Femeile ce prezintă cancer endometrial inoperabil, în fază incipientă, au înregistrat tendința de prelungire a perioadei de viață dacă au fost tratate prin intermediul brahiterapiei asociată sau nu cu radiațiile externe, conform unor noi investigații.
Brahiterapia reprezintă o formă a radioterapiei interne ce implică amplasarea unei surse radioactive în vecinătatea sau chiar în interiorul tumorii. Cu toate că a fost utilizată încă din trecut în tratamentul cancerului endometrial inoperabil, nu există dovezi bazate pe studii clinice randomizate care să susțină această abordare. Medicul Sahaja Acharya afirmă : „Din câte știm noi, acesta este primul studiu populațional menit să compare rezultatele pacienților ce au beneficiat de brahiterapie, asociată sau nu radioterapiei externe, cu ale celor care nu au primit brahiterapie și au fost tratați exclusiv prin radioterapie externă.
Dr. Acharya, medic rezident al Departamentului de Radioterapie Oncologică al Universității Washington din Saint Louis, Statele Unite ale Americii împreună cu colegii săi au analizat datele de la Institutul Național de Monitorizare a Cancerului, Epidemiologie și Rezultate Finale (SEER) ce includeau 460 de femei tratate prin radioterapie externă între anii 1998-2011 pentru cancer endometrial inoperabil de stadiul I în SUA.
De obicei, cancerul endometrial poate fi înlăturat chirurgical și prezintă un bun prognostic. Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi inoperabil, din diverse motive, inclusiv existența altor afecțiuni medicale ce ar putea complica intervenția sau dacă pacienții sunt supraponderali sau obezi. În astfel de cazuri, radioterapia rămâne singura opțiune de tratament, iar rata medie de supraviețuire este de aproximativ 3 ani.
Dintre cele 460 de paciente, 260 (56,5%) au fost tratate exclusiv prin radioterapie externă, iar 200 (43,5%) prin intermediul brahiterapiei, asociată sau nu radioterapiei externe. Femeile mai tinere aveau șanse mai mari de a beneficia de brahiterapie.
Cercetătorii au descoperit că brahiterapia crește rata de supraviețuire globală : decesul din orice cauză a scăzut cu 13%, în timp ce 60% dintre pacientele care au fost tratate prin intermediul brahiterapiei au supraviețuit chiar și la 3 ani în urma tratamentului, față de 47% dintre pacientele tratate exclusiv prin radioterapie externă. Apoi au făcut comparații bazate pe criteriul vârstei, gradului și anul diagnosticului. După ajustarea acestor factori, s-a descoperit că rata de supraviețuire era mai crescută în cazul celor care au beneficiat de brahiterapie.
Mai mult decât atât, decesele cauzate de cancerul endometrial erau mai rare după 3 ani datorită brahiterapiei; numai 18% dintre pacientele tratate prin intermediul brahiterapiei au decedat din cauza afecțiunii maligne, față de cele 26% paciente care nu au beneficiat de brahiterapie.
Durata medie de viață pentru toate pacientele implicate în studiul clinic era de 40 de luni. „Aceste paciente au multe alte afecțiuni medicale și nu decedează numai din cauza cancerului endometrial, dar și din alte motive independente de cancer, ca de exemplu boli cardiovasculare,” a precizat doctorul Acharya.
„Aceste descoperiri demonstrează că brahiterapia este asociată independent unei rate crescute de supraviețuire la 3 ani după diagnostic pentru pacientele cu cancer endometrial inoperabil în stadiul I. Toate aceste paciente ar trebui să fie luate în considerare pentru brahiterapie, ce ar trebui administrată la momentul oportun,” a continuat medicul.
Specialistul a subliniat că, din moment ce acest studiu reprezintă o analiză bazată pe o anumită grupă de populație, indică o asociere între brahiterapie și o rată mai mare de supraviețuire, dar nu poate demonstra că brahiterapia este cauza acestei supraviețuiri în comparație cu terapia prin fascicul de radiații. Dovada cauzalității ar necesita un studiu clinic randomizat.
Doctorul Acharya va concluziona evidențiind câteva dintre neajunsurile datelor SEER. „Este de asemenea important să identificăm limitările utilizărilor datelor SEER. Cu toate că registrul SEER reprezintă 28% din populația SUA, informațiile tratamentului referitoare la doza de radiații, volumul tratamentului cu radiații, tehnica brahiterapiei și tehnica radioterapiei externe nu sunt disponibile. Nu există nici informații referitoare la toxicitatea tratamentului. Drept urmare, nu pot fi trase concluzii despre eficiența sau toxicitatea unor anumite doze de radiații.”
Profesorul Philip Poortmans, președintele ESTRO, a făcut următorul comentariu : „În ceea ce privește pacientele de vârstă mai înaintată, ne confruntăm din ce în ce mai des cu cazuri ce prezintă o afecțiune malignă, dar nu sunt eligibile de a primi tratamentul adecvat. Totuși, de multe ori găsim alternative, cum ar fi radioterapia în defavoarea unei intervenții chirurgicale în cazul cancerului endometrial. Acest studiu pune în evidență importanța alegerii celui mai potrivit tratament, chiar și când riscul este mai mare comparativ cu o altă abordare, mai blândă la prima vedere. În cazul pacientelor cu cancer endometrial inoperabil în stadiu incipient, brahiterapia ar trebui să devină parte integrantă a tratamentului cel mai indicat.”
Sursa : news-medical.net