Caută
Close this search box.

Terapia cu protoni prezintă mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer esofagian

Noi descoperiri ale cercetătorilor de la Facultatea de Medicină din Maryland relevă faptul că pacienții cu cancer esofagian tratați prin radioterapie cu protoni prezintă o scădere semnificativă a toxicității efectelor secundare față de pacienții tratați prin metodele clasice de radioterapie.

Medicul Michael Chuong, asistent universitar la catedra de radioterapie oncologică, și doctorul Anderson de la Centrul pentru Cancer din Texas, împreună cu colegii de la clinica Mayo din Rochester, Minnesota, au comparat două tipuri de radiații cu raze X cu terapia cu protoni, o abordare inovativă și precis țintită asupra tumorii, minimalizând în același timp leziunile apărute la țesuturile învecinate.

Cercetătorii au analizat aproape 600 de cazuri și au descoperit că terapia cu protoni conduce la scăderea semnificativă a efectelor secundare ale radioterapiei, incluzând stările de greață, anomaliile sangvine și inapetența.

„Această descoperire pune în evidență precizia terapiei cu protoni și felul în care aceasta poate schimba în mod pozitiv viața pacienților cu cancer,” a declarat doctorul Chuong.

Pacienții ce suferă de cancer esofagian pot manifesta mai multe efecte secundare, cum ar fi: starea de greață, oboseală, lipsa poftei de mâncare, anomalii ale circulației sangvine, afecțiuni cardiace și pulmonare. Terapia cu protoni nu produce schimbări pozitive în cazul tuturor efectelor secundare, dar are efecte benefice semnificative în cazul unora dintre acestea.

Rezultatele au o importanță deosebită pentru Facultatea de Medicină din Maryland datorită faptului că în toamnă aceasta va inaugura Centrul De Terapie cu Protoni din Maryland (MPTC), care va furniza cea mai nouă și precisă formă a radioterapiei existente, fasciculul de protoni pulsat de un laser de mare putere (PBS), ce țintește tumora în timp ce scade considerabil radiațiile primite de țesuturile sănătoase învecinate. Această tehnică poate direcționa cu mare precizie radiațiile în cazul tumorilor greu accesibile.

Terapia cu protoni reprezintă doar una dintre cele mai noi metode pentru tratarea cancerului. Altele includ:

  •  radioterapia internă selectivă pentru pacienții cu tumori greu de îndepărtat ce implică ficatul, ca de exemplu în cancerul colorectal;
  •  GammaPod, o metodă inovatoare non-invazivă de înaltă precizie pentru tratamentul cancerului mamar în stadiu incipient;
  •  terapia termală, utilizând „căldura” în tratamentul unui spectru larg de afecțiuni maligne.

Tratamentul dă rezultate bune în cazul multor tipuri de cancer, inclusiv cerebral, esofagian, pulmonar, gastro-intestinal, faringian, de prostată, hepatic și de măduvă. De asemenea, reprezintă o importantă opțiune pentru cancerul infantil și se prognozează că va deveni o opțiune considerabilă în tratamentul cancerului mamar. Cu toate că cei mai mulți dintre pacienți au parte de rezultate pozitive datorită radioterapiei de ultimă generație din prezent, se așteaptă ca aproape 30% dintre aceștia să prezinte îmbunătățiri considerabile prin intermediul noului tip de terapie cu fascicul de protoni.

Sursa : sciencedaily.com

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba