Caută
Close this search box.

Nano-capsule create în scopul diagnosticării tumorilor maligne

Cercetătorii japonezi au dezvoltat o tehnologie constând în nano-capsule adaptabile ce pot fi utilizate în diagnosticul glioblastomului, o formă invazivă a cancerului cerebral.

Polimerzomii reprezintă nano-capsule sintetice de formă sferică. Au fost studiați în special datorită potențialului pe care îl prezintă în distribuirea medicamentelor în organism. PIC-zomii reprezintă o clasă aparte de polimerzomi ce au fost dezvoltați în Japonia prin combinarea grupurilor de electroliți formați din ionii încărcați pozitiv și cei încărcați negativ. PIC-zomii pot supraviețui în circulația sangvină pentru perioade mai îndelungate și pot fi utilizați în transportul substanțelor solubile în apă spre țesuturile țintă.

Un studiu publicat în „Știința și Tehnologia Materialelor Avansate” (STAM) informează că PIC-zomii pot fi adaptați să reziste mai mult în circulația sângelui și să țintească mai precis tumora. Aceștia prezintă un potențial important atât în transportul medicamentelor, cât și în cazul scanării tumorii prin RMN.

Acidul arginin-glicin-aspartic (cRGD), o peptidă ciclică sau un lanț scurt de amino-acizi, se leagă specific de doi receptori cu rol semnificativ în formarea noilor vase sangvine ce vascularizează tumora. Această calitate o transformă într-un bun detector al tumorii. Cercetătorii japonezi au legat cRGD de PIC-zomi, injectând ulterior substanța rezultată intravenos în șoareci inoculați subcutanat cu celule umane de glioblastom, o tumoră cerebrală invazivă. Oamenii de știință au descoperit că cRGD-PICzomi predomină în noile vase sangvine tumorale și că rămân în apropierea vaselor chiar și 24 de ore mai târziu.

Cercetătorii au încărcat apoi cRGD-PICzomii cu oxid de fier superparamagnetic (SPIO), folosit pentru a îmbunătăți vizibilitatea structurilor interne în scanarea RMN. Mai mult decât atât, celulele glioblastomului au fost injectate intracerebral șoarecilor și au fost lăsate să se dezvolte mai mult de două săptămâni. Folosind rezonanța magnetică nucleară, echipa a depistat cu succes PIC-zomii încărcați cu SPIO în noile vase sangvine formate în jurul glioblastomului.

Cercetările anterioare au demonstrat că rezonanța magnetică poate detecta PIC-zomii încărcați cu SPIO ce nu sunt legați cu cRGD în tumorile bogat vascularizate, cum ar fi cele ale cancerului de colon. Dar, aceștia nu pot fi întotdeauna detectați în glioblastom; tumorile cerebrale sunt intens protejate de bariera dintre vasele sangvine și creier, ce împiedică atât substanțele toxice, cât și medicamentele să ajungă la creier.

Rezultatele studiului sugerează că cRGD-PICzomii încărcați cu SPIO pot fi utili în intensificarea contrastului în timpul RMN-ului tumorii, inclusiv în noile vase sangvine, unde există receptori trans-membranari cRGD extrem de sensibili.

Deoarece formarea vaselor sangvine este strâns legată de malignizare, RMN-ul ce folosește PICzomii adaptați pentru a ținti vasele sangvine tumorale poate reprezenta o unealtă promițătoare pentru a diagnostica formele maligne ale cancerului.

Sursa : sciencedaily.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba