Un studiu internațional, randomizat, de fază III a analizat ADN-ul unui număr de 503 pacienți cu cancer colorectal metastatic prin procedura biopsiei lichide pentru a detecta mutațiile genelor KRAS, PIK3CA și BRAF din tumori.
Acestor pacienți, care au primit anterior diferite recomandări de tratament, li s-a administrat fie inhibitorul regorafenib, care acționează asupra multi-kinazei, fie un tratament placebo. Regorafenib-ul este un inhibitor al mai multor proteine implicate în oncogeneză și angiogeneză tumorală.
Rezultatele studiului au fost duble: biopsia lichidă a evidențiat în mod eficient mutații diferite apărute la nivelul tumorilor. Mai precis, într-un subgrup de 41 de pacienți care au primit anterior tratament anti-EGFR, s-a descoperit că aceștia au dobândit mutații KRAS apărute în cursul bolii. Astfel de informații exacte sunt dificil de obținut cu ajutorul biopsiei de țesut, care ar putea, în absența acestor date, duce la selectarea unei terapii ce se dovedesc a fi nepotrivite pentru pacienți. Mai mult, studiul concluzionează că regorafenib-ul este eficient la pacienții cu mutații KRAS și PIK3CA.
„Acesta este primul studiu clinic de mari dimensiuni destinat comparației rezultatelor biopsiei lichide, față de datele convenționale ale biopsiei de țesut și indică faptul că fosta metodă (tehnologia BEAM) obține mai multe date privind mutațiile apărute la nivelul tumorilor pe tot parcursul bolii, permițând adaptarea terapiei mai eficientă la particularitățile tumorei pacientului. Aceasta ar putea avea un impact considerabil asupra practicii clinice, pe măsură ce noile aplicații ale acestei tehnologii ar putea fi investigate și dezvoltate mai departe”, a declarat Josep Tabernero, Șef al Departamentului de Oncologie a Spitalului Vall d’Hebron Universitario Medical, director al VHIO , și co-director al studiului.
Majoritatea studiilor clinice publicate privind utilizarea ADN-ului din sânge pentru a determina genotipul tumorii, au fost efectuate pe un număr relativ mic de pacienți ceea ce limitează semnificația rezultatelor, precum și capacitatea de a cerceta posibilele corelații dintre genotip și rezultatele clinice. În plus, cele mai multe studii au evaluat o singură genă (precum KRAS) și tehnologiile utilizate care nu sunt disponibile în comerț. Importanța studiului constă în faptul că a implicat un număr mare de pacienți, oferind analize corelative care au arătat beneficiile clinice ale regorafenib-ului în toate subgrupurile în care au fost identificate mutații.
Sursa: Science Daily