Un studiu legat de supraviețuirea globală generală a relevat faptul că nu se înregistrează o creștere, ci mai degrabă o scădere în recurența cancerului de sân atunci când se administrează adițional radioterapie ganglionilor limfatici, la fel ca și în cazul tratamentului standard al iradierii întregului sân în urma intervenției chirurgicale efectuată în scopul conservării acestuia.
Studiul, ce presupune examinarea adiției iradierii ganglionilor limfatici la iradierea întregului sân în comparație cu tratamentul de iradiere exclusivă a sânului, a fost publicat pe 22 iulie în Jurnalul de Medicină New England. Studiul a fost condus de către doctorul Tim Whelan, profesor în oncologie în cadrul Facultății de Medicină McMaster University’s Michael G. DeGroote și medic primar oncologie-radioterapie la Centrul pentru Cancer Hamilton Health Sciences Juravinski.
Studiul include paciente ce prezintă ganglioni axilari pozitivi (cancer în ganglionii limfatici axilari) sau ganglioni axilari negativi în cancerul de sân cu risc crescut (absența cancerului în ganglionii axilari, dar prezența unor caracteristici ce conferă un prognostic rezervat cancerului).
Radioterapia peretelui cutiei toracice și a ganglionilor limfatici regionali (situați axilar, deasupra claviculei și sub stern), cunoscută sub numele de iradierea ganglionilor limfatici regionali, se utilizează după mastectomie în cazul pacientelor ce prezintă cancer de sân cu ganglioni axilari pozitivi și sunt tratate prin intermediul terapiei sistemice adjuvante. Astfel de tratamente reduc recurența cancerului de sân și îmbunătățesc rata de supraviețuire.
În prezent, cele mai multe paciente ce suferă de cancer de sân sunt tratate prin intermediul intervențiilor chirurgicale de conservare a sânului, urmate de radioterapia întregului piept. O întrebare destul de importantă, dar fără un răspuns clar identificat este dacă adiția iradierii ganglionilor limfatici regionali la tehnica uzuală de radioterapie a sânului poate îmbunătăți rezultatele ulterioare.
„Acest studiu este important deoarece demonstrează că radioterapia adițională a ganglionilor limfatici regionali prezintă beneficii pentru paciente, în special în cazul celor în care sunt implicați ganglionii limfatici axilari,” afirmă doctorul Whelan.
„Radioterapia adițională a ganglionilor limfatici regionali reduce riscul recurenței ulterioare a cancerului de sân atât local, ca de exemplu în zona axilei, cât și la distanță de sân, ca de exemplu în oase, ficat și plămâni. Conform cercetărilor efectuate până în prezent, tratamentul nu contribuie la creșterea supraviețuirii globale, dar este relativ devreme pentru a trage concluziile.
Tratamentul ganglionar a fost asociat cu o toxicitate limitată, incluzând o ușoară creștere a riscului pneumoniei de iradiere și a limfedemului (retenția de lichide și tumefierea) brațului.
Studiul clinic condus de către departamentul NCIC din cadrul Universității Queen din Kingston, Ontario, desfășurat pe parcursul a 14 ani, a inclus peste 1800 de paciente și o echipă de cercetători din Canada, America și Australia.
„Sunt necesare cercetări ulterioare pentru a identifica pacientele ce vor beneficia cel mai probabil de acest tratament, dar și pe cele care ar trebui să evite radioterapia adițională,” precizează medicul Whelan, adaugând că un studiu asemănător condus în Europa a relevat rezultate asemănătoare.
Sursa : news-medical.net