Caută
Close this search box.

Depresia în cancer – partea a II-a

Test screening pentru depresie

Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) recomandă efectuarea unei evaluări pentru stabilirea gradului de depresie când sunteți prima dată diagnosticat cu cancer și la intervale regulate în timpul tratamentului și al recuperării. Această evaluare face parte din testul screening comprehensiv numit screening pentru suferință ce evaluează sănătatea dumneavoastră emoțională și calitatea vieții.

Prin intermediul acestui test screening, doctorul dumneavoastră sau alt membru al echipei de îngrijiri medicale, o să vă adreseze întrebări despre cât de des, în decursul ultimelor două săptămâni, ați experimentat o scădere a interesului sau plăcerii pentru activitățile obișnuite de zi cu zi sau dacă v-ați simțit trist, deprimat sau lipsit de speranță. De asemenea, puteți fi întrebat cât de des vă confruntați cu următoarele simptome:

  • tulburări de somn, dificultăți în a adormi ori a rămâne adormit, sau dormitul excesiv;
  • sentimente de oboseală cronică sau lipsa energiei;
  • scăderea poftei de mâncare sau mâncatul excesiv;
  • o părere proastă la adresa propriei persoane, de exemplu vă simțiți de parcă ați fi un eșec sau că v-ați dezamăgit pe dumneavoastră sau propria familie;
  • dificultăți în a vă concentra, ca de exemplu asupra cititului sau emisiunilor de la televizor;
  • mersul sau vorbitul atât de încet încât cei din jur pot remarca o schimbare, sau dimpotrivă, sunteți mult mai neliniștit sau agitat ca de obicei;
  • gândul că ar fi mai bine dacă nu ați mai exista sau vă gândiți să vă faceți singur rău.

În funcție de numărul simptomelor de mai sus pe care le experimentați, și în funcție de cât de des vă confruntați cu ele, doctorul dumneavoastră vă poate recomanda servicii de îngrijire disponibile la institutul unde sunteți înscris, terapie de grup, sau un specialist în sănătatea emoțională, ca de exemplu un consilier avizat, psiholog sau psihiatru.

Tratamentul depresiei

În ciuda faptului că beneficiază de sprijinul prietenilor și al familiei și în unele cazuri recurg și la accesarea serviciilor de îngrijiri ce oferă sprijin, de obicei pacienții ce suferă de depresie primesc tratament specializat. În cazul pacienților cu depresie severă, asocierea tratamentului psihologic și a medicației reprezintă de cele mai multe ori cea mai eficientă abordare. Pentru pacienții cu depresie moderată, consultarea unui specialist avizat în domeniul sănătății mentale poate fi suficientă pentru a atenua simptomele depresiei.

Tratamentul psihologic

Principalul scop al tratamentului psihologic este dezvoltarea abilității de rezolvare a problemelor, dar și a capacității de a face față obstacolelor, elaborarea unui sistem de sprijin și schimbarea gândirii negativiste sau a gândurilor de autodistrugere. Opțiunile includ terapia individuală, terapia de cuplu, de familie sau de grup.

Medicația

Există diverse tipuri de medicamente antidepresive disponibile pe piață. Doctorul dumneavoastră va selecta cel mai potrivit antidepresiv, în funcție de nevoile dumneavoastră, efectele secundare, medicația din prezent și istoricul medical. Comunicați-i acestuia toate medicamentele și suplimentele relaționate cancerului care vi se administrează deoarece aceste pot interfera cu anumite tipuri de antidepresive.

Cu toate că anumiți pacienți pot prezenta îmbunătățiri vizibile la numai două săptămâni de la administrarea medicamentelor antidepresive, de obicei durează până la șase sau opt săptămâni ca acestea să își facă pe deplin efectul. Efectele secundare ale antidepresivelor sunt adesea gestionate ajustând doza medicației sau, în unele cazuri, schimbând medicamentul. Este de asemenea important să țineți minte că medicația nu poate trata complet depresia dacă nu se asociază cu tratamentul psihologic.

Ținerea sub observație

În urma recomandărilor unui consilier, psiholog sau psihiatru, oncologul dumneavoastră vă va ține probabil sub observație pe parcursul tratamentului pentru combaterea depresiei pentru a aprecia evoluția dumneavoastră, gradul de mulțumire pentru serviciile de îngrijiri primite și pentru a exprima îngrijorări în cazul în care prezentați efecte secundare. Dacă simptomele depresiei nu s-au diminuat la opt săptămâni după începerea tratamentului, sau în intervalul de timp pe care dumneavoastră și doctorul dumneavoastră îl considerați potrivit, comunicați-i acestuia să vă informeze în legătură cu alte opțiuni terapeutice sau luați în considerare să apelați la consiliere psihologică în cazul în care încă nu ați făcut-o deja.

Sursa : cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba