Oamenii de știință au demonstrat, pentru prima dată, că ADN-ul aparținând unei tumori și distribuit în fluxul sanguin poate fi folosit pentru a urmări celulele canceroase în timp real, deoarece poate evolua și răspunde la tratament, potrivit unui nou studiu publicat Cancer Research UK, în revista Nature Communications.
În decursul unei perioade de trei ani, cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au luat probe chirurgicale tumorale (biopsii) și probe de sânge de la un pacient cu cancer de sân care se răspândise deja și la alte părți ale corpului acesteia. Ei au studiat cu atenție fragmente mici de ADN de la celulele tumorale moarte pe care le-au transferat în sânge, comparându-le cu ADN-ul prelevat prin biopsiile realizate concomitent cu această procedură.
Rezultatele au arătat că ADN-ul din probele de sânge se potrivea cu cel prelevat în urma biopsiilor, reflectând același model și calendarul de modificări genetice care apar pe măsură ce cancerul se dezvoltă și răspunde la tratament.
Rezultatele oferă prima dovadă a principiului conform căruia analizarea ADN-ului tumoral din sânge poate monitoriza cu precizie dezvoltarea cancerului în organism.
Autorul studiului, profesorul Carlos Caldas, lider senior de grup la Institutul Cancer Research UK Cambridge, a declarat: „Acest studiu arată fără îndoială că putem folosi teste ADN pe baza de sânge pentru a urmări modul în care progresează cancerul în timp real.”
Pacientul care a participat la studiu a avut cancer mamar care se răspândise deja la o serie de alte organe. Cercetătorii au avut chiar posibilitatea de a distinge între diferite tipuri de cancer secundar și de a examina modul în care fiecare dintre tumori au răspuns la tratament.
Dr. Kat Arney, director cu informarea științifică la Cancer Research UK, a declarat: „Identificarea ADN-ului tumoral în fluxul sanguin este un domeniu foarte promițător de cercetare, și are potențialul de a oferi medicilor indicii valoroase despre boala unui pacient, fără a fi nevoie ca aceștia să preleveze probe tumorale repetate.”
„Pentru moment, biopsiile chirurgicale vor juca în continuare un rol important în diagnosticarea și monitorizarea cancerului. Dar acest lucru ne oferă o fereastră în viitor, când, mai mult ca sigur, vom reuși să utilizăm tehnici mai puțin invazive pentru a urmări boala în timp real.”
Sursa: Cancer Research UK