Noi informații recente descriu modul în care un medicament experimental poate opri pierderea masei musculare (cașexie) asociate cu cancerele avansate și ajută la restabilirea sănătății musculare.
Agentul experimental, cunoscut sub numele de AR-42, aflat încă în faza de testare, a fost dezvoltat și testat în studiile preclinice la Ohio State University Comprehensive Cancer Center.
AR-42 face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub numele de HDAC (histone deacetylase), inhibitori, care sunt concepute pentru a bloca proteina ce joacă un rol-cheie în medierea descompunerii musculaturii scheletice. Proteinele HDAC, prin urmare, tind creeze anumite căi în celulele canceroase care determină manifestarea agresivă a acestora. AR 42 este unic printre inhibitorii HDAC deoarece pare a avea efecte benefice asupra sănătății și funcției musculare, conform noului studiu al OSUCCC – James Research.
Potrivit Bekaii-Saab, majoritatea pacienților cu cancer avansat vor experimenta o pierdere semnificativă a masei musculare la un moment dat în timpul tratamentului, ca urmare a cancerului de care aceștia suferă, o afecțiune clinică cunoscută sub numele de „cașexie.” Afecțiunea este comună în cele mai multe tipuri de cancer de pancreas și gastro-intestinale, cu până la 70 la 80 la sută dintre pacienți care se confruntă cu pierderi severe ale masei musculare ceea ce are un impact semnificativ asupra capacității lor de a tolera tratamente necesare. Mecanismele moleculare din spatele acestor procese nu sunt înțelese bine, astfel încât în prezent nu există strategii bune de intervenție pentru a inversa efectele cașexiei.
Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat AR-42 împotriva altor doi inhibitori HDAC, numiți vorinostat și romidepsin, pentru a determina capacitatea fiecărui agent de a preveni cașexia. Această procedură a fost realizată prin tehnica profilării metabolomice pentru a evalua căile implicate în modificări musculare care determină cașexia, precum și alte teste moleculare avansate. AR 42 pare a fi singurul agent dovedit ce poate avea un puternic efect protector împotriva tumorilor asociate cu pierderea musculară determinată de boală. Aceste constatări au fost confirmate de un al doilea model preclinic.
„Aceste noi descoperiri arată că AR-42 poate păstra masa musculară și fiecare aspect al funcțiilor sale ceea ce reprezintă un pas important în descoperirea metodelor potențiale de stopare a cașexiei în cancer,” a declarat Chen.
Sursa: Cancer.osu.edu
***