Stilul de viață și factorii de mediu sunt responsabile pentru un număr aproximativ de 70-90% din cazurile de cancer, susține un studiu publicat recent în revista Nature.
Studiul contrazice rezultatele unei alte cercetări publicate în revista Science, în ianuarie, care sugera că majoritatea cazurilor de cancer sunt determinate de „ghinion”.
În acel studiu, cercetătorii institutului Johns Hopkins au pus 65% din cazurile de cancer pe seama mutațiilor ADN aleatoare, în timp ce 35% din restul cazurilor de cancer sunt explicate printr-o combinație a factorilor ereditari, de mediu și mutațiilor genetice.
Factori intrinseci sunt responsabili pentru „10-30% din cazurile de cancer”
O modalitate de analiză a celulelor dintr-un țesut a implicat evaluarea relației cantitative dintre riscul duratei de viață în cazul anumitor tipuri de cancer – cum ar fi pancreatic, pulmonar și cancerul colorectal – și diviziunea celulelor stem din țesutul normal.
Cercetătorii au explicat că dacă factorii de risc intrinseci – adică procesele au condus la mutații ADN aleatoare – joacă un rol-cheie în dezvoltarea cancerului, atunci numărul total de diviziuni în celulele stem ale țesutului ar fi corelate cu riscul de cancer manifestat pe durata întregii vieți.
Cu toate acestea, au constatat că acest model înregistrează manifestări ale cancerului mai puțin frecvente, cu factorul intrinsec reprezentând doar aproximativ 10-30% din cazurile de boală. „Pe scurt, indiferent dacă o subpopulație sau toate celulele care se divid contribuie la apariția cancerului, rezultatele studiului indică faptul că factorul intrinsec nu a jucat un rol de cauzalitate majoră”, spun autorii.
„Oamenii nu se poate ascunde în spatele ghinionului”
Echipa a menționat că rezultatele globale ale cercetărilor indică faptul că stilul de viață și factorii de mediu reprezintă aproximativ 70-90% din cazurile de cancer, în timp ce factorii intrinseci reprezintă aproximativ 10-30% – constatări care contrazic pe cele ale studiului publicat în revista Science.
Comentând rezultatele obținute, autorii adaugă:
„Am furnizat un nou cadru pentru a cuantifica riscurile de cancer apărute pe durata de viață datorate factorilor intrinseci și extrinseci atât pe baza a patru abordări independente, care sunt determinate atât de analizarea datelor, cât și de abordarea modelelor pe bază de celule stem. […] Dacă luăm în considerare toate datele, putem concluziona că riscul de cancer este puternic influențat de factori extrinseci. Aceste rezultate sunt importante pentru strategiile adoptate în domeniile legate de prevenirea cancerului, cercetare și sănătate publică.”
Sursa: Medical News Today