Caută
Close this search box.

Posibilitatea de modificare a macrofagelor o „descoperire esențială”, în imunoterapia cancerului

Similare cu celulele stem atunci când diferențiază particularitățile țesuturilor din corpul uman, celulele macrofage ale sistemului imunitar aleg o cale de viață care le divide în categorii de macrofage cu rol de recrutare a resurselor pentru repararea rănilor, sau macrofage care recrutează resurse pentru sterilizarea acestora.

Un articol din revista Cancer Research descrie relevanța macrofagelor pentru cancer: boala încurajează macrofagele să aleagă calea de reparare a rănilor, creând ceea ce se numește macrofage  de tip „M2” sau „celule reparatoare”.

Cu toate acestea, cancerele folosesc aceste macrofage M2 pentru a stimula propria lor creștere , însă cercetătorii pot acum transforma cu succes macrofagele M2 în celulele cu care sunt înrudite, celulele cu proprietăți de sterilizare a rănilor, numite „M1” sau macrofage „ucigașe”, care, spre deosebire de cele care stimulează dezvoltarea noilor țesuturi, pot ajuta sistemul imunitar să curețe organismul de cancer.

„Mesajul de bază pe care au încercat să îl transmită cercetătorii este acela că transformarea acestor macrofage M2 într-un fenotip M1 are efecte benefice în promovarea imunității anti-tumorale”, spune Laurel Lenz, PhD, cercetător la Universitatea din Colorado Cancer Center, profesor în cadrul Departamentului de Microbiologie și Imunologie la Școala de Medicină, și unul dintre autorii studiilor.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele cu un raport natural ridicat de macrofage M1 față de cele de tipul M2 sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea cancerului. Și în modelele de boală observată la șoareci, încurajarea unui raport mai mare M1-to-M2 poate duce la „o creștere lentă sau poate opri cancerul”, afirmă studiul.

În realitate, există două școli de gândire care descriu modul exact în care se poate schimba o populație de macrofage M2 într-o populație de macrofage M1. În prima școală de gândire, macrofagele M2 pot inversa procesul de diferențiere și pot deveni pentru scurt timp mai „asemănătoare celulelor stem” înainte de a fi încurajate să folosească a doua șansă, aceea de a alege diferențierea mai benefică în fenotipul M1 / celule-ucigașe. În a doua școală de gândire, macrofagele mor în mod natural, iar acestea ar putea fi înlocuite cu un nou tip de populație dominată de macrofage M1.

Lucrarea descrie o modalitate de a realiza cea de a doua cale: în prezența interferonului citokine gamma, macrofagele aleg fenotipul M1.

Sursa: Colorado Cancer Blogs

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba