Eveniment: Abordarea multidisciplinară complexă a durerii acute și cronice
La câteva săptămâni după desfășurarea la Iași a lucrărilor simpozionului „Durerea perioperatorie”, am coordonat, la București, în perioada 21–22 iulie 2017, o altă întrunire cu o temă apropiată, dar ceva mai generoasă, și anume „Abordarea multidisciplinară complexă a durerii acute și cronice”. Cu excepția autorului acestor rânduri, vorbitorii au fost din București, iar lucrările prezentate au abordat teme actuale la un nivel științific cu nimic mai prejos decât cel de la reuniunile internaționale.
Astfel, cei peste 400 de medici prezenți au putut asista, de exemplu, la expunerea profesorului Ion Christian Chiricuță, despre rolul tratamentului cu radioterapie în paliație, unde acesta a vorbit despre posibilitățile actuale ale radioterapiei „țintite”, în eliminarea metastazelor și reducerea semnificativă a dimensiunilor tumorale din diverse zone ale corpului. Aceste tratamente, chiar dacă nu vindecă întotdeauna bolnavul, de multe ori îi oferă o calitate acceptabilă a vieții, măsurată uneori în ani. Auditoriul a fost impresionat de pledoaria profesorului pentru munca în echipă (experiența sa din Germania i-a arătat și utilitatea specialistului în durere), dar și de faptul că există o lipsă cronică de aparatură în domeniu, ceea ce reduce în mod dramatic numărul pacienților care ar putea beneficia de un tratament adecvat.
Alte două prezentări au vizat tratamentul durerilor pacienților cu cancer (dr. Claudia Baia) și rolul psihologiei în tratamentul durerii (psiholog Adina Moraru). Dincolo de bogăția de informații din literatură, au fost prezentate și aspecte din experiența clinicilor în care își desfășoară activitatea, subliniindu-se importanța unui management multidimensional al
durerii în care, pe lângă tratamentele farmacologic și chirurgical, se includ și tratamente kinetoterapeutice, psihoterapeutice și, uneori, terapie alternativă.
Citește mai mult aici.