Caută
Close this search box.

10 lucruri pe care trebuie sa le stii înainte de testarea pentru COVID-19

În cadrul Clinicilor Amethyst se realizează testarea tuturor pacienților oncologici prin metoda real time PCR din secreție nazofaringiană, conform recomandării Institutului Național de Sănătate Publică. Aceasta este cea mai precisă procedură  în ceea ce privește acuratețea rezultatului la acest moment.

Testare COVID-19
Radioterapie Amethyst Cluj si Bucuresti

Testarea de la nivelul rinofaringelui este utilizată pentru diagnosticul infecțiilor de tract respirator superior, așa cum este virusul SARS-CoV-2, virusul influenza tip A sau B (gripali sezonieri).

1. Porțiunea din spatele nasului din care se ia proba  se numește  nazofaringe sau rinofaringe.

2. În cursul acestui test se recoltează exudat din porțiunea din spatele nasului (de la nivelul nazofaringelui) cu ajutorul unui tampon steril special creat pentru recoltare.

3. Pacientul este invitat înainte de testare să își sufle nasul pentru a îndepărta mucusul, în felul acesta asigurându-se recoltarea corectă a celulelor.

4. Pacientul este apoi așezat pe un scaun confortabil, cu capul înclinat în spate la 70°,această fiind poziția optimă atât pentru pacient cât și pentru cel care recoltează.

5. Tamponul steril este introdus cu grijă în prima nară până când acesta ajunge la peretele din spatele nasului (nivelul peretelui posterior rinofaringian) unde este rotit timp de 10-15 secunde. Procedura se  repetă apoi pentru a doua  nară.

6. Tamponul cu celule recoltate va fi apoi introdus într-un tub steril și trimis imediat spre laborator.

7. În cazul pacienților cu afecțiuni la nivelul nasului, recoltarea  se va face din gât (de la nivelul peretelui posterior al orofaringelui).

8. În cazul în care recoltarea se face din nas, consumul de alimente și lichide este permis. În cazul în care recoltarea se face din gât este recomandată o pauză alimentară de câteva ore înainte de recoltare.

9. Recoltarea de celule pentru  testul de COVID-19  nu este dureroasă, deși  unii pacienți pot acuza un ușor disconfort.

10. Procesarea  probei durează minim 5 ore  din momentul în care ajunge la laborator.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba