Până a trece la subiect țin să precizez că impactul emoțional în aflarea diagnosticului de tumoră cerebrală este unul foarte mare pentru pacient și îl pune într-o situație foarte dificilă atât pe el, cât și pe membrii familiei acestuia.
Diagnosticul este pus de cele mai multe ori în urma unei evaluări imagistice (CT sau RMN cerebral) corelat cu simptomatologia clinică a pacientului (dureri de cap, tulburări de memorie și vorbire, greață și vomă, convulsii). Asfel, odată pus diagnosticul, cazul trebuie să ajungă într-o comisie oncologica alcătuită din oncolog, radioterapeut, neurochirurg, radiolog ce stabilesc ordinea intervențiilor.
Tumorile cerebrale maligne se împart în două mari categorii: cele primare (ce au ca punct de plecare la nivelul parenchimului cerebral, ex: glioblastomul) și cele secundare (metastatice – ce au ca punct de plecare o tumoră primară cu localizare alta decât la nivel cerebral).
Radioterapia în tumorile cerebrale se recomandă ca prim gest terapeutic atunci când pacientul nu are indicație chirurgicală (datorită localizării la nivel cerebral, status de performanță,comorbidități asociate) pentru a se obține un control local și a reduce simptomatologia de la acest nivel, sau în completarea actului chirurgical pentru reducerea riscului de recidivă locală.
Ajuns în situația de a face radioterapie, pacientul are multe întrebări și puține răspunsuri datorită bombardarii cu informații fie din mediul online, fie de la apropiați, ce îl pot induce în eroare asupra indicatiei tratamentului de radioterapie cât și a beneficiului ei.
Cele mai frecvente întrebări ale pacienților pe care le-am primit în cadrul consulatiilor din Clinica Amethyst au avut în vedere reactile acute dar și cele tardive, care pot afecta funcția de memorie și cea neurocognitiva. Cum am menționat, scopul radioterapiei în tratamentul tumorilor cerebrale este de a reduce simptomatologia asociată și a obține un control local cât mai bun, DAR, aș zice eu, trebuie avută în vedere și CALITATEA VIEȚII postiradiere, asfel încât impactul după terminarea tratamentului să fie cât mai mic.
Tehnicile vechi de iradiere, prin precizia slabă, iradiau și mult țesut sănătos, lucru care se vedea ulterior în etapa de monitorizare.În prezent,în cadrul Clinicilor Amethyst, tehnicile de iradiere au evoluat foarte mult, astfel încât doza de iradiere prescrisă este țintită cu mare precizie, cu protecția cât mai bună a organelor la risc (ochi,trunchi cerebral) dar și a restului de țesut cerebral sănătos, și aici mă refer în special la zonele de la nivel cerebral responsabile cu funcția de memorie și neurocognitie.
Astfel, la pacienții cu metastaze cerebrale cât și la cei cu tumori primare, protejând această zona, scade considerabil riscul de a avea reacții tardive care pot afecta calitatea vieții prin alterarea funcției de memorie și neurocognitie. Acest aspect este foarte important în relația ulterioară a pacientului cu medicul, dar mai ales în relația cu membrii familiei.