Nutriţia este importantă atât în timpul tratamentului oncologic cât şi după finalizarea acestuia.
O abordare integrată combină tratamentele oncologice convenţionale cu consilierea nutriţională şi psihologică. Pacienții care efectuează tratamente oncologice au nevoi nutritive diferite. Sfaturile nutriționale trebuie să varieze în funcție de preferințele alimentare, de profilul metabolic al pacientului, de localizarea tumorii și se bazează pe diferitele stadii ale bolii, de la tratament activ la paliație.
Pacienții întâmpină pe parcursul tratamentelor de chimioterapie si radioterapie diverse probleme ce pun în pericol statusul nutrițional, de la lipsa poftei de mâncare, diaree, vărsături, până la dureri și dificultăți la înghițire. Scopul unei alimentaţii adecvate în timpul tratamentului este : să mențină o stare generală bună, să păstreze forţa şi energia, să mențină greutatea corporală, să ajute pacientul să tolereze mai bine tratamentul şi să reducă efectele secundare ale acestuia.
Persoanele aflate în tratament trebuie sa fie informate cu privire la siguranța alimentară. Unele tratamente pot slăbi sistemul imunitar si organismul devine vulnerabil în fața infecțiilor. O infectie se produce atunci când bacteriile dăunătoare, virusuri sau fungi, invadeaza organismul iar sistemul imunitar nu este capabil să lupte, să le distrugă destul de repede.
Dintre factorii cruciali pentru sănătatea pe termen lung după tratamentul cancerului se evidențiază: refacerea forței musculare și managementul greutății prin echilibrarea aportului de calorii cu exerciții fizice adecvate, corectarea problemelor nutritionale apărute (anemie, deficiențe de vitamine și minerale) prin consumul unei diete bogate în nutrienți care să ofere elemente pentru vindecare, apărarea împotriva recurenței cancerului sau a sechelelor post-tratament precum și evitarea altor forme de co-morbidități.
În realizarea intervențiilor pentru schimbarea comportamentului supraviețuitorilor nutriționistul trebuie să lucreze cu fiecare pacient în parte pentru a aborda cât mai eficient nevoile diverse ale acestuia, să înțeleagă barierele unice pentru schimbare și să efectueze diete personalizate care pot fi menținute pe termen lung.
Nu există un aliment care, de unul singur, să aibă efecte miraculoase. Este important să se mențină o dietă echilibrată, naturală, diversificată şi să nu se excludă nici o grupă alimentară fără un consult nutriţional în prealabil.