Metastazele osoase sunt frecvente la pacienții cu cancer. Este important să fiți informați despre unele dintre simptomele comune, despre cum se diagnostichează metastazele osoase și care sunt opțiunile de tratament disponibile în prezent.
Sistemul osos este a 3-a localizare cea mai frecventă a bolii metastatice după plămâni și ficat. 80% dintre metastazele osoase provin de la cancerul de prostată, sân și plămâni. Cancerul de prostată prezintă cel mai mare risc pentru metastaze osoase (18% până la 29%).
Pacienții cu metastaze osoase pot prezenta dureri osoase severe, fracturi patologice, compresie a măduvei spinării și hipercalcemie, cu afectarea calității vieții. Metastazele osoase pot fi diagnosticate folosind teste de laborator, radiografii, examene CT, RMN, PET-CT, scintigrafie osoasă și biopsie.
Tratamentul metastazelor osoase include radioterapie (radioterapie externă 3DCRT, IMRT, IMRT-VMAT, radioterapia stereotactică corporală SBRT, radiochirugia SRS, radioterapie sistemică), intervenții chirurgicale și tratament medicamentos.
Radioterapia reduce durerea osoasă, scade șansele de fractură si de compresiune a măduvei spinării. Scopul este îmbunătățirea calității vieții, reducerea necesarului de analgezice și menținerea sau îmbunătățirea funcției scheletice. Efectele benefice asupra durerii pot apărea în timpul radioterapiei, la câteva zile până la câteva săptămâni de la finalizarea ei, astfel încât medicația analgezică trebuie optimizată în acest interval. De obicei, se efectuează între 1 si 10 sedințe de radioterapie externă.
Radioterapia stereotactică corporală (SBRT) și radiochirurgia (SRS), efectuate în cadrul Clinicilor Amethyst, sunt tehnici moderne de înaltă precizie, capabile să îmbunătățească controlul durerii cu efect durabil, mai ales în cazul reiradierii sau a pacienților oligometastatici (cu 1-3 metastaze osoase). Se administrează doze mari la nivelul osului metastatic cu o precizie deosebită, minimizând doza la structurile critice adiacente, în primul rând măduva spinarii și coada de cal, dar si plămânul, esofagul, rinichiul, intestinul și corpurile vertebrale.
Progresele obținute în domeniul radioterapiei, a tratamentului sistemic oncologic și a tehnicilor chirurgicale au reușit ca actual calitatea și durata vietii pacienților să fie îmbunătățită. Orice decizie de tratament se ia in cadrul unei comisii multidisciplinare. Fiți conștienți de propriul corp și împărtășiți orice problemă pe care o aveți cu medicul dumneavoastră.