Caută
Close this search box.

Tratamentul tumorilor cerebrale

Tumorile cerebrale sunt mase de țesut care se dezvoltă anormal la nivelul creierului.

În funcție de punctul de plecare ele se clasifică în : tumori primare (punct de plecare creierul, care la rândul lor se împart în benigne sau maligne) sau tumori secundare (metastaze), cu punct de plecare de la o tumoră malignă localizată în alt organ.

Simptomatologia la diagnostic poate varia de la durere de cap care apare de regulă dimineața la trezire, stare de slăbiciune, amețeli, convulsii, tulburări de vorbire, vedere dublă  până la tulburări de comportament, probleme la înghițit, pierderea capacității de mișcare a unui braț sau a unui picior.

Primul pas în diagnosticarea unei tumori cerebrale este examenul neurologic. În cazul în care se suspectează o tumoră cerebrală, se vor efectua investigații imagistice- examinare RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau examinare CT (computer tomograf) .

Pentru tumorile benigne (de exemplu meningioame), se poate opta doar pentru  monitorizare imagistică sau intervenție chirurgicală și doar în anumite situații (recidive, rezecții incomplete etc) se efectuează și radioterapie.

În cazul tumorilor primare maligne, în funcție de tipul histologic, chiar și în cazul rezecției complete, este nevoie de tratamente suplimentare: radioterapie și chimioterapie.

Radioterapia are un rol important în tratamentul  tumorilor cerebrale. Doza pe fracție, numărul de ședințe și doza totală variază în funcție de tipul histologic și de gradul de rezecție al tumorii cerebrale. Alegerea unei tehnici moderne de radioterapie , așa cum sunt cele efectuate în Clinicile Amethyst (IMRT-VMAT, radioterapie stereotactica),  ajută la reducerea efectelor secundare și la creșterea eficacității tratamentului  prin delimitarea cât mai precisă a volumului care se iradiază și prin calculul exact al dozei încasate de organele critice situate în apropierea  zonei  iradiate.

Pentru a putea începe  radioterapia este nevoie de un tomograf de plan (simulare) care se efectuează  în clinică, cu pacientul așezat într-o poziție cât mai confortabilă și ușor reproductibilă în momentul efectuării ședințelor de radioterapie. Pentru o  imobilizare cât mai precisă  a pacientului care efectuează iradiere cerebrală se utilizează o mască termoplastică personalizată, care se mulează pe capul și fața pacientului și, în acest fel, nu riscăm ca pacientul să se miște nici măcar involuntar în timpul efectuării ședinței de  radioterapie.

Această mască se realizează  atunci când pacientul vine în clinică pentru  simulare. Pentru o mai bună delimitare a volumului de iradiat,în momentul efectuării planului de tratament, se suprapun imaginile de la tomograful de plan și examinarea RMN cerebral . În cazul tumorilor operate, este foarte important și examenul imagistic efectuat înainte de intervenția chirurgicală pentru determinarea extinderii  și a  localizării tumorii.

În cazul tumorilor cerebrale secundare, punctele de plecare cele mai frecvente sunt plămânul, sânul, melanomul , rinichiul și colonul. Frecvența lor a crescut în ultimul timp o dată cu prelungirea supravietuitii ca urmare a descoperirii unor tratamente mai eficiente pentru localizarea primară.

În cazul în care există o singură metastază, de obicei se optează ca prim tratament pentru intervenție chirurgicală, urmată de radioterapie pe tot volumul cerebral cu o doză suplimentară pe patul tumoral. Cel mai frecvent, diagnosticarea tumorilor secundare se face atunci când acestea sunt multiple și se efectuează radioterapie ca prim tratament.

Dr. Ionescu Ioana-Ramona
Medic Specialist Radioterapie Amethyst Otopeni

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba