Caută
Close this search box.

Este important să ne hrănim, nu doar să mâncăm

Nu consumaţi calorii “goale”, care nu oferă nutrienţi ci doar ingraşă. Evitaţi consumul de zahăr, inclusiv îndulcitori artificiali, grăsimi hidrogenate, carne procesată, în special mezeluri, produse de patiserie şi produse tip fast-food. Citiţi eticheta înainte de a cumpără un aliment!

Pe etichetele produselor, trecerea tuturor ingredientelor se face, obligatoriu, în ordinea descrescătoare a cantităților. Dacă vedeți între primele ingrediente zahăr, acesta este adăugat într-o cantitate mare și mai bine evităm acel produs.  Aditivii alimentari pot fi scriși atât sub forma unui cod alfanumeric (ex. E500) sau sub denumirea chimică (carbonat acid de sodiu). Toate codurile de tipul E sunt specifice atât aditivilor naturali cât și artificiali. Alegeți produse naturale, fără conservanţi artificiali, coloranţi, potenţiatori de gust şi aromă.

Consumați, în fiecare zi, indiferent de sezon, cel puțîn 1-2 fructe și 7 porții de legume. Alegeți fructe și legume cât mai colorate. Sezonul rece poate fi o provocare pentru o alimentație naturală, bogată în nutrienți. În această perioadă ne bazăm pe importuri pentru a avea fructe și legume proaspete și pe alimente congelate care, procesate corect, păstrează o mare parte din vitamine și minerale. Este recomandat ca tările de proveniență a fructelor și legumelor cumpărate în sezonul rece  să fie din Uniunea Europeană fiindcă legislația UE nu permite adaosul unor cantități mari de pesticide. 

Variați sursele de proteine, consumați proteine din surse animale și vegetale.

Grăsimile animale sunt recomandate în cantități moderate în timp ce grăsimile vegetale, cum sunt uleiul de măsline, avocado, nuci, alune, semințe, se pot consuma în cantități mai mari.

Pentru un tranzit sănătos nu uitați fibrele alimentare, iar hidratarea trebuie să se facă indiferent de sezon. Consumați 8-10 pahare de apă pe zi. În sezonul rece infuziile de plante oferă plăcere și au un efect reconfortant. Încercați ceaiul de tei, mușețel, ghimbir, măceșe și echinaceea pentru stimularea imunitații.

Mâncați natural, cât mai diversificat, din fiecare grupă alimentară, indiferent de anotimp. Tot ceea ce mancați și beți contează! Combinațiile potrivite de alimente vă pot ajuta să fiți mai sănatos acum și în viitor!

Farmacist Simona Marinescu
Doctorand Nutritie Oncologica

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba