Importanța tomografiei computerizate în oncologie

Tomografia computerizată este o ramură a radiologiei rezultată din asocierea radiațiilor X și a computerului. Imaginea CT reprezintă etalarea anatomică a unei felii axiale a corpului uman de o grosime prestabilită, rezultată în urma măsurătorilor gradului de absorbție a razelor X făcute din diverse unghiuri în jurul corpului uman.

În mod simplist, tubul de raze X, se rotește în jurul corpului uman, având pe partea opusă detectorii, al căror rol este de a recepta radiația X care a traversat corpul uman. O fotodiodă transformă această energie în semnal electric care este apoi digitalizat și transmis unui procesor de imagine.

Destinată inițial creierului, timpul de scanare pt o singură imagine fiind inițial de 9 (nouă!) zile, iar procesarea de doua ore și jumătate, metoda s-a extins rapid în toate segmentele corpului iar timpul de scanare și procesarea este astăzi de câteva secunde pentru tot corpul.

Oncologia este specialitatea medicală care a beneficiat probabil cel mai mult de această metodă de investigație.

Contribuția CT-ului este esențială atât în diagnostic și stadializare cât și în monitorizarea pacientului postterapeutic, pentru precizarea gradului de răspuns la tratament dar și în depistarea precoce a recidivelor sau complicațiilor terapeutice.

Elaborarea planului terapeutic (chirurgie, chimioterapie, sau radioterapie) necesită cunoașterea axactă a extiderii afecțiunii, pentru evitarea procedurilor terapeutice suboptimale ( sursă frecventă a eșecurilor locale) sau a celor excesive, mutilante, inutile.

Planningul radioterapeutic are ca și scop eliberarea dozei prescrise în volumul tumoral, cu expunere minimă a țesuturilor sănătoase adiacente, iar delimitarea lor poate fi făcută prin CT.

Răspunsul la tratament , tradus prin modificări dimensionale sau în compoziția tumorii, necesită explorarea CT.

Complicațiile postterapeutice și diferențierea lor de recidiva tumorală sunt esențiale pentru atitudinea terapeutică, dar adesea dificilă și cu mijloacele moderne de investigație. Stabilirea unei imagini de referință “ baseline’ crește considerabil acuratețea explorării. Instituirea unei terapii anticancer și monitorizarea postterapeutica a pacienților este de neconceput astăzi fară o evaluare completă care trebuie să includă și computer-tomografia.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba