Caută
Close this search box.

Screeningul cancerului de sân

Ce înseamnă screening? Un test de screening este folosit pentru depistarea precoce a unui cancer înainte ca acesta să fie simptomatic.

În cazul canerului de sân, acesta se face prin mamografii/ecografii mamare/RMN sân. Periodicitatea cu care screeningul este efectuat este dictată în primul rând de vârstă, apoi de factorii de risc (cancer mamar la rude de grad I, caner de sân sau ovar în antecedentele personale, etc )

Intervalul de vârstă cel mai comun pentru screening este 50-70 de ani. De ce? Deoarece pentru această subcategorie de vârstă s-a obținut cel mai mare beneficiu, adică reducerea mortalității prin cancer de sân. Screeningul înafara acestei vârste aduce un beneficiu mai mic. Intervalul ideal este de 2 ani între examinări, dar se tinde către scurtarea acestui interval la 1 an (efect sporit).

Scopul principal al screening-ului: reducere ratei mortalității prin cancer.

Alte beneficii indirecte: diagnosticarea timpurie, în stadii incipiente sau creșterea supraviețuirii prin cancer.

Recomandări:

  • Femeile cu vârsta între 40-44 de ani ar trebui să aibă opțiunea de a-și începe screeningul anual prin mamografii dacă acestea doresc;
  • Femeile cu vârsta între 45-54 de ani: mamografii anuale.
  • 55 de ani și mai în vârstă: mamografii la fiecare 2 ani sau la 1 an.
  • Screeningul ar trebui să continue atâta timp cât starea fizică a femeii o permite și speranța de viață depășește 10 ani.

Pentru persoanele cu cancer de sân la o rudă de grad I (mamă/tată, frați sau copii), cu prezența dovedită a genei BRCA, sau care au efectuat radioterapie la nivelul peretelui toracic pentru alt tip de cancer în antecedente între vârstele de 10-30 ani ori prezența anumitor sindroame genetice (ex Li-Fraumeni, Cowden sau prezența acestor sindroame la rude grad I) screeningul este recomandat să înceapă cu aproximativ 10 ani mai devreme decât vârsta la care a fost diagnosticată cea mai tânără rudă din familie. În aceste situații, detectarea precoce a cancerelor se face prin RMN sân (atentie, acesta înlocuiește mamografia doar în cazul persoanelor cu risc crescut !).

Recomandările ESMO (Societatea Europeană de Cancer) recomandă efectuarea anuală a RMN-ului de sân alternativ sau concomitent la fiecare 6 luni cu mamografia.

În final, decizia asupra tipului de investigație ce urmează a fi efectuată aparține medicului imagist, decizie ce ține cont de anumiți factori precum densitatea sânilor, vârsta pacintei, statusul menopauzal al acesteia etc.

Fiecare femeie își cunoaște propriul corp si proprii sâni. Orice modificare apărută, precum modificări de consistență a sânilor sau a tegumentului acestora, scurgeri mamelonare sau palparea unor formațiuni nou apărute necesită un consult de specialitate, indiferent de vârstă sau de factorii de risc !

Dr. Alexandra Zerbea
Medic specialist Oncologie medicală Amethyst

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba