Caută
Close this search box.

Ce este cancerul de rinofaringe? România, cu cele mai multe cazuri din Europa

Cancerul de rinofaringe este o tumoră malignă care se dezvoltă în partea superioară a faringelui, denumit rinofaringe sau nazofaringe, deoarece este în spatele cavității nazale.


Cauzele cancerului de rinofaringe

Spre deosebire de celelalte cancere ale sferei ORL, care sunt cauzate de consumul de tutun și alcool, în acest caz etiologia este virală. Este vorba de virusul Epstein Bar, care este foarte răspândit în populație. 80-90% dintre oameni contactează virusul în tinerete și pot face „boala sărutului”, o viroză ușoară care se transmite prin salivă. Din motive încă nu foarte clare, o mică parte din populație nu reușește să se vindece de acest virus, iar acesta rămâne dormant în rinofaringe și peste câțiva ani, la vârsta de adult, poate cauza cancer.

Acest tip de cancer este foarte des întâlnit în China, Asia de Sud-Est și nordul Africii și, dintr-un motiv necunoscut, și în România unde sunt diagnosticate peste 400 de cazuri anual – cel mai mare număr din Europa, conform datelor GLOBOCAN.

Simptomele și diagnosticarea cancerului de rinofaringe

Se manifestă cel mai des prin apariția unui ganglion laterocervical, o tumefiere care persistă și în câteva săptămâni poate afecta mai multe părți ale gâtului. Acest lucru se datorează faptului că tumora este foarte limfofila, iar celulele se pot disemina foarte rapid la ganglionii din gât. Ca alte simptome, se pot observa obstrucția nazală, hemoragii nazale, otite, otalgii, pareze de nervi cranieni.

După o biopsie efectuată la medicul specialist ORL, pacienții necesită examinare CT și RMN. Tratamentul de bază este radioterapia asociată cu chimioterapie.

Tratamentul cancerului de rinofaringe în clinicile Amethyst

“În clinicile Amethyst, acest tip de cancer se tratează cu radioterapie prin tehnica IMRT/VMAT. Centrul Amethyst Cluj tratează anual 30-40 de pacienți cu această maladie, un număr considerabil, dacă luăm în considerare că într-o clinică universitară din vestul Europei se tratează 1-2 cazuri/an, deoarece boala este foarte rară în țările din vestul sau nordul Europei” – spune dr. Renata Zahu, medic primar radioterapie.

Avem o experiență bogată și o reușită de vindecare de peste 70 %, luând în considerare statisticile noastre interne ce se aliniază cu datele din literatură. Rezultatele bune sunt meritul tehnologiei avansate, dar și al echipei medicale în care un rol important îl are radioterapeutul, cu experiența în cancerele sferei ORL și nutriționistul, care ajută acești pacienți să ducă tratamentul până la sfârșit.

 

  Renata Zahu

Renata Zahu

Medic Primar Radioterapie

Director Medical Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba