Caută
Close this search box.

Radioterapia stereotactică în cancerul de prostată non metastatic

Tratamentul în cancerul de prostată presupune o abordare pluridisciplinară unde medicul oncolog, radioterapeut, urolog, radiolog și anatomopatolog recomandă, în funcție de caz, un tratament personalizat ce va lua în considerare vârsta pacientului, comorbidități asociate și stadiul bolii, astfel încât decizia luată să fie cea mai bună pentru pacient, luând în calcul cele menționate, dar mai ales și calitatea vieții asociată acestor tratamente, de care pacientul trebuie să fie informat. Opțiunile terapeutice locale în cancerul de prostată non-metastatic cu viză de curabilitate sunt reprezentate de intervenția chirurgicală sau radioterapie, la care se asociază și tratamentul hormonal în funcție de criteriile de risc la momentul stadializării.

Aplicațiile practice în radioterapie s-au dezvoltat considerabil în ultimii 60 de ani. Imagistica medicală, tehnicile de imobilizare și progresele în programele de planing, permit utilizarea radioterapiei corporale stereotactice (SBRT). Radioterapia stereotactică este un tip special de radioterapie externă care administrează o doză mare de radiație de la 1 până la 5 fracții, pe un volum bine definit, comparativ cu iradierea convențională externă. Deși diferit de conceptele radiobiologice tradiționale, SBRT este un model de tratament promițător, cu o rată mare de control local, toxicitate tisulară normală scăzută și o durată mai mică a tratamentului în comparație cu radioterapia convențională. Radioterapia stereotactică poate fi utilizată în diferite părți ale corpului, datorită metodelor de stabilizare neinvazive și a disponibilității de a lua imagini în timpul tratamentului pentru a asigura acuratețea acestuia în timpul iradierii. Iradierea stereotactică a început să fie folosită pe scară largă în cancerele pulmonare primare și metastaze pulmonare, cancere hepatice primare și metastaze hepatice, cancere pancreatice, cancer de prostată, cancer recidivant de cap și gât, cancere ginecologice recurente și multe alte tipuri de cancer și în diferite regiuni, aducând un aport considerabil în controlul local al acestora, cât și în supraviețuire.

Avantajele radioterapiei stereotactice hipofracționate în cancerul de prostată non-metastatic cu risc crescut sau intermediar sunt următoarele:

  • Scurtarea duratei de tratament comparativ cu radioterapia externă (de la 39 de zile la doar 5 zile);
  • Aducerea unei doze radiobiologice curative la nivelul tumorii de prostată asemănătoare radioterapiei externe convenționale;
  • Toxicitățile acute, cât și cele cronice la nivelul organelor la risc (rect, vezică) prezintă un profil similar cu cele ale radioterapiei externe.

  Andrei Anica

Dr. Andrei Anica

Medic Specialist Radioterapie

Amethyst Otopeni

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba