Cum să fac să-mi cresc imunitatea?
În mare, sistemul nostru imunitar își îndeplinește deja toate funcțiile, însă uneori eșuează. Și, din acest motiv, toată lumea se întreabă – oare ar exista o dietă anume, niște suplimente care să facă sistemul imunitar perfect și să nu mai eșueze niciodată?
Din păcate, nu există o soluție simplă și unică care să asigure această perfecțiune.
Sigur că o alimentație corespunzătoare ajută implicit la menținerea imunității noastre, așa cum ajută la menținerea bunei funcționări a întregului nostru corp. De asemenea, dacă vedem în analize că avem anumite deficiențe, sigur că atunci când luăm suplimente pentru a corecta acele deficiențe, ajutăm și la menținerea imunității noastre.
Sistemul nostru imunitar este, așa cum îi spune și numele, un sistem, adică are foarte multe părți componente, care comunică între ele și este complicat de înțeles. Încă avem multe de studiat și de înțeles când vine vorba de imunitate. Știind acest lucru, este mai ușor să evitați căderea în capcana cheltuielii unor sume mari de bani pe suplimente sau diete cu efecte miraculoase.
Dar nu aș vrea nici să cădem în cealaltă extremă și să credem că, indiferent ce facem din punct de vedere al stilului de viață, sistemul nostru imunitar funcționează la fel bine.
Recomandările care se asociază, de obicei, cu un stil de viață sănătos sunt cele care au șansele cele mai mari să ajute și sistemul imunitar:
- Nu fuma;
- Alege o alimentație bogată în plante (legume, fructe, leguminoase, cereale integrale);
- Consumă suficiente proteine;
- Fă activitatea fizică intenționată;
- Redu timpul în care ești sedentar;
- Încearcă să îți menții o greutate corporală corespunzătoare;
- Bea alcool în moderație sau deloc;
- Încearcă să dormi suficient;
- Hidratează-te corespunzător;
- Suplimentează cu vitamine și minerale doar dacă ai un deficit (de preferat să vorbești cu medicul tău, pentru că, de cele mai multe ori, dacă există minusuri, acestea pot fi cauzate de motive mai complexe);
- Vaccinează–te corespunzător schemei valabile pentru țara și vârsta ta.
Ideile de mai sus par banale, dar din păcate mulți dintre noi nu reușim să le urmăm.
În schimb, reclamele, mass-media și canalele de social media ne ademenesc cu tot felul de super-alimente, mega doze de vitamine, extrase din plante etc. Modul în care este folosită ideea de “creștere a imunității” în ziare, reviste, social media, de cele mai multe ori nu are sens din punct de vedere științific. Când vine vorba de imunitate, “mai binele” poate fi dușmanul binelui. Un sistem imunitar hiperactiv, care și-a turat motoarele peste normal, poate fi o problemă, de exemplu, în bolile autoimune. Deci nu este de dorit ca imunitatea noastră să crească necontrolat. Așa că, atunci când cineva vă promite “creșterea imunității” la modul foarte general, acest lucru ar trebui să fie un semn că lucrurile despre care vorbește nu sunt foarte corecte.
Fiți sceptici dacă cineva vă vinde un produs pentru creșterea imunității și pretinde că va vindeca aproape orice boală și nu va avea niciun efect secundar. Și nu în ultimul rând, dacă deja faceți un tratament pentru o boală, nu uitați că, orice suplimente luați, pot să interacționeze cu tratamentul pe care îl faceți deja, uneori cu efecte negative.
Dr. Irina Mateieș
Medic Primar Medicină de Familie și Nutriționist/Dietetician
Amethyst Cluj