Caută
Close this search box.

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă, localizată în partea de jos a uterului, denumită col uterin sau cervix, ce presupune apariția unor celule atipice care se multiplică necontrolat. Cel mai frecvent este diagnosticat la femeile cu vârsta sub 45 de ani, fiind al treilea tip de cancer ca frecvență întâlnit în rândul femeilor. Persistența infecției cu HPV (Human Papillomavirus) este factorul de risc cel mai important.

Factori de risc pentru infecția cu HPV

  • Contactul sexual neprotejat cu mai mulți parteneri sau cu un partener care are partenere multiple;
  • Începerea activității sexuale la o vârstă fragedă;
  • Folosirea pe termen lung a contraceptivelor hormonale;
  • Sarcini/avorturi multiple;
  • Igiena precară;
  • Alte infecții ginecologice cu transmitere sexuală (Chlamidia trachomatis și herpes simplex).

Factorul de risc cel mai important în dezvoltarea cancerului cervical, odată ce infecția cu HPV este deja prezentă, este imunitatea scăzută, cum ar fi imunodeficiența cauzată de infecția HIV sau de tratamente care afectează sistemul imunitar

Diagnosticul cancerului de col uterin se face prin:

  • Clinic prin examen ginecologic;
  • Test Babeș-Papanicolau;
  • Test HPV/genotipare;
  • Colposcopie;
  • Biopsie cervicală;
  • Examinare imagistică RMN/CT.

Cancerul cervical este curabil în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient.

Decizia tratamentului implică o echipă de medici cu diferite arii de specializare, numită abordare multidisciplinară sau comisie oncologică (Tumor Board). Pentru decizia strategiei terapeutice se folosesc toate informațiile relevante din examinările clinice, de laborator și imagistice, urmând recomandările internaționale și principiile medicale bazate pe dovezi științifice.

Tipul și dozele tratamentului vor depinde de stadiul cancerului de col uterin, de caracteristicile tumorii și de riscurile implicate.

În stadiile incipiente, cancerul de col uterin se tratează chirurgical. Pentru stadiile mai avansate se vor combina, de obicei, radioterapia externă cu brahiterapia și chimioterapia.

Radioterapia este o formă de terapie care utilizează radiațiile ionizante în tratamentul tumorilor maligne.

Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT – Intensity-Modulated Radiotherapy) este o tehnică de radioterapie care permite modelarea formei fasciculului și modularea intensităţii în interiorul fasciculului. Raze înguste de radiație de diferite intensități țintesc tumora din mai multe unghiuri. Avantajul acestui tip de radioterapie constă în reducerea afectării țesuturilor sănătoase din apropierea tumorii.

Brahiterapia este o formă de radioterapie ce constă în introducerea unor implanturi speciale (ace, fire sau catetere) direct în interiorul sau în apropierea tumorii, administrându-se astfel o doză mare de radiații la nivel tumoral cu avantajul unei toxicități reduse asupra țesuturilor sănătoase din jur. Se mai numește implant radioterapic sau terapie internă cu radiații.

Efectele secundare ale radioterapiei externe în tratamentul cancerului de col uterin apar în principal din cauza iradierii organelor de la nivelul pelvisului (vezică urinară, rect, colon sigmoid). Toxicitatea radiației asupra tractului urinar include durerile tranzitorii la urinare, spasmele vezicale – care creează o nevoie urgentă de a urina, ulcerații de mucoasă vezicală ce se pot asocia uneori cu minime sângerări urinare. Cel mai frecvent, impactul radioterapiei asupra tractului digestiv inferior include disconfortul rectal, diareea, scurgerile rectale cu mucus și sânge. Îngustarea vaginului este un alt posibil efect secundar întârziat al radioterapiei pelvine. Tehnicile moderne de radioterapie externă, cum este cazul radioterapiei cu intensitate modulată (IMRT − Intensity Modulated Radiotherapy), au scopul de a reduce aceste efecte secundare.

Efectele secundare ale brahiterapiei sunt resimțite strict la nivelul zonei tratate. Acestea sunt descrise ca usturime la urinare, durere la defecație, uscăciune vaginală, senzație de congestie pelvină.

Toate aceste efecte secundare sunt atent evaluate și tratate in funcție de intensitatea lor de către medicul radioterapeut, până la dispariția lor completă.

  Ioana Fageteanu

Dr. Ioana Făgețeanu

Medic Specialist Radioterapie

Amethyst Otopeni

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba