Caută
Close this search box.

Importanța mamografiei în depistarea cancerului de sân

Cancerul mamar este cu siguranţă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnit la femei și este una din afecțiunile de care suferă un număr foarte mare de femei la nivel mondial. Deși, de cele mai multe ori, diagnosticarea se face în stadii avansate, screeningul, diagnosticarea timpurie şi tratamentul precoce, în cazul cancerului la sân, salvează vieţi.

Mamografia este principala metodă utilizată în diagnosticul leziunilor mamare și singura tehnică imagistică folosită pe scară largă pentru screeningul cancerului mamar. Aceasta poate ajuta la depistarea precoce a cancerului de sân atunci când boala este mai ușor de tratat. Prin “screening” înțelegem evaluarea proactivă a țesutului mamar, înainte de apariția semnelor sau a simptomelor.

Sensibilitatea examinării este de aproximativ 90%. Cu alte cuvinte, 10% dintre neoplasmele mamare sunt oculte, nedetectabile mamografic. Detectabilitatea mamografică a cancerului de sân depinde de dimensiunea tumorii, tipul de creștere, subtipul histopatologic și parenchimul mamar adiacent leziunii. Sensibilitatea globală a mamografiei este excelentă în sânul adipos și redusă în cel dens, glandular. Astfel, se explică rezultatele unor studii care relevă că 9% din cancerele palpabile sunt, de asemenea, nedetectabile prin această tehnică imagistică.

Ce este mamografia ?

Mamografia este o metodă de investigație imagistică ce folosește razele X. Aceasta presupune efectuarea a două sau mai multe radiografii ale fiecărui sân și este indicată femeilor trecute de 40 de ani ca primă investigație imagistică. Principalul beneficiu pe care îl oferă este că permite depistarea leziunilor nepalpabile, între acestea incluzând și microcalcificările care, uneori, pot fi primul semn al unui cancer incipient.

De câte tipuri este mamografia?

Mamografia de screening se adresează femeilor de peste 40 de ani care nu prezintă semne sau simptome ale bolii. Acest examen mamografic se recomandă anual.

Mamografia de diagnostic – se adresează femeilor care prezintă o leziune palpabilă, o scurgere mamelonară, retracție cutanată sau a mamelonului, modificări de formă și contur ale sânului, îngroșare sau roșeață cutanată. Pe scurt, atunci când simptomele sunt vizibile și pacienta se prezintă la medic. Prezența acestor semne nu înseamnă neapărat că pacienta are un cancer, ele putând fi asociate și unor modificări benigne.

Mamografia are ca scop descoperirea cancerului de sân în stadii precoce, la femeile care nu prezintă niciun simptom, dar poate fi folosită și la diagnosticarea cancerului mamar la femeile care prezintă deja modificări la nivelul sânului.

Femeile trebuie să meargă la control regulat al sânilor după 40 de ani sau chiar mai devreme, dacă în familia acestora există cazuri de cancer de sân la vârste tinere, cancer de ovar sau cancer de corp uterin.

În trecut, diagnosticarea cancerului mamar se făcea în stadiu avansat, când tumora era deja palpabilă. Astăzi, datorită metodelor imagistice de investigație (mamografie, ecografie, RMN mamar), cancerul de sân poate fi diagnosticat în stadiul incipient, când prezintă dimensiuni mult mai mici și nu este extins la ganglionii limfatici. Studiile actuale arată că mamografia poate depista leziuni mamare cu mulți ani înainte de a fi detectate clinic. De asemenea, un diagnostic precoce, când tumora este de mici dimensiuni, elimină necesitatea mastectomiei (extirparea întregului sân și a ganglionilor limfatici axilari), fiind suficientă excizia tumorii și a ganglionului santinela.

În țara noastră, majoritatea cazurilor de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate, când tratamentul necesar înseamnă adesea tratament sistemic/chimioterapie preoperatorie, iar ulterior realizarea unei mastectomii și radioterapie postoperatorie (tratamentul este unul mai complex și de mai lungă durată). De asemenea, pierderea sânului are numeroase efecte negative asupra psihicului unei femei, cât și asupra calității vieții. Prin realizarea unei mamografii de screening, boala poate fi identificată în stadii incipiente, chiar înainte de apariția vreunui simptom, când tumora de sân este mică și poate fi tratată mult mai ușor. Aproximativ 90% din cazurile de cancer de sân în stadii incipiente pot fi vindecate, iar de aceea screeningul mamografic și investigațiile efectuate la timp sunt esențiale în stabilirea diagnosticului corect, stadializat și în stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.

  Anamaria Sipos

Dr. Anamaria Șipoș

Medic Specialist Radioterapie

Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba