Acceptarea diagnosticului unei boli oncologice și tratamentul ce însoțește astfel de afecțiuni provoacă deseori schimbări fizice și emoționale ce afectează felul în care vă percepeți imaginea de sine.
Aceste schimbări sunt responsabile pentru o varietate largă de emoții atât pozitive, cât și negative.
Există multe căi diferite prin care puteți face față schimbării imaginii de sine.
Un diagnostic de cancer nu poate fi niciodată bine primit și produce multe modificări în viața dumneavoastră. Toate aceste transformări, indiferent cât de importante ori insignifiante li se par altor persoane, afectează felul în care vă percepeți și în care veți relaționa cu cei din jur.
Schimbările fizice asociate cancerului și tratamentului necesar acestuia
Atât cancerul, cât și tratamentul său pot schimba felul în care arătați. Felul în care vă simțiți în legătură cu aspectul fizic se numește imagine corporală, iar mulți pacienți ce suferă de cancer sunt conștienți de schimbările prin care va trece corpul lor din cauza bolii. Cel mai des întâlnite schimbări fizice cauzate de cancer includ :
- pierderea părului
- creșterea sau pierderea în greutate
- cicatrici în urma operației
- eritem cutanat, de obicei rezultat al tratamentului medicamentos
- schimbări fizice în urma intervenției chirurgicale, ca de exemplu pierderea unui organ sau o parte a unui organ (ca în cazul cancerului de sân) sau amputație (pierderea unui membru)
- oboseală sau pierderea energiei, ce vă pot determina să renunțați la activitățile care înainte vă făceau placere.
Chirurgia reconstructivă, lucrările protetice și soluțiile cosmetice pot fi de real ajutor în cazul efectelor secundare ale tratamentului ce implică schimbări fizice și emoționale. Împărtășirea experienței cu un prieten sau cu o altă persoană ce a trecut prin experiențe asemănătoare poate fi de mare folos și vă poate furniza soluții pentru acceptarea sau ameliorarea simptomului care vă deranjează. Încercați să vă amintiți întotdeauna să împărtășiți îngrijorările sau preocupările cu un membru al echipei care se ocupă de îngrijirea dumneavoastră și să cereți mai multe informații.
Schimbările mentale și emoționale asociate cancerului și tratamentului acestuia
În plus față de schimbările fizice, cancerul întrerupe multe aspecte ale vieții cu care vă identificați înainte de diagnostic, de la relații sociale la muncă și hobby-uri. În funcție de severitatea și prognosticul afecțiunii (șansele de recuperare), trebuie să învățați să vă conformați cu schimbarea și să vă resemnați în fața posibilității decesului. De cele mai multe ori este destul de înspăimântător și are un efect marcant asupra felului în care priviți viața. Este normal să experimentați diverse emoții; uneori poate fi dificil să conștientizați exact ceea ce simțiți în momentul respectiv. Mulți pacienți ce suferă de cancer descriu următoarele stări :
- furie
- pierderea controlului
- tristețe
- teamă
- frustrare
- vinovăție
- o schimbare a felului în care priviți viitorul, inclusiv din perspectiva unui pacient bolnav de cancer.
Cu toate acestea, nu toate schimbările sunt negative. Multe persoane au raportat și schimbări pozitive în noul mod de a privi viața, incluzând :
- apreciere pentru rezistența corpului lor
- liniște sufletească
- recunoștință
- conștientizarea și aprecierea pentru faptul că viața poate fi scurtă și specială
- o schimbare a priorităților
- claritate asupra sensului vieții și a scopurilor personale.
Resemnarea cu schimbările imaginii de sine
Este important să acceptați faptul că în urma cancerului vă puteți privi propria persoană într-un mod diferit. Aceste sfaturi v-ar putea fi de folos :
Acordați-vă suficient timp. Procesul acceptării unui diagnostic de cancer și ceea ce implică tratamentul vă pot influența viața cotidiană. Este nevoie de timp pentru a vă adapta unui nou mod de gândire și apreciere față de propria persoană. Purtați-vă cu bunătate și compasiune.
Comunicați cu alte persoane ce se află într-o situație similară cu a dumneavoastră. De multe ori, grupurile de sprijin sau confesiunile către persoanele cu care vă puteți identifica vă pot oferi înțelegere și speranță.
Construiți-vă o rețea formată din membri ai familiei și prieteni ce vă pot susține și ajuta să vă păstrați optimismul.
Cereți și acceptați ajutor. Delegați sarcinile ce vă solicită multă energie și nu vă fac placere. Rugați prietenii sa vă ajute cu îngrijitul copiilor, angajați o persoană care să se ocupe de curățenie, sau puteți cumpăra mâncare semipreparată pentru a avea mai mult timp liber ca să vă axați asupra vindecării.
Păstrați-vă calmul și, dacă este posibil, încercați să adoptați un mod de viață cât mai vesel. Râsul prezintă multe efecte pozitive asupra minții și corpului, iar umorul vă poate ajuta să vă relaxați într-o perioadă mai tensionată sau inconfortabilă.
Informați echipa medicală ce se ocupă de dumneavoastră în legătură cu temerile și preocupările pe care le aveți. De exemplu, dacă sunteți îngrijorați din cauza pierderii părului ca o consecință a tratamentului, îl puteți tăia scurt sau chiar să îl radeți. Preluarea controlului în acest proces dureros vă poate ajuta să nu vă mai simțiți atât de vulnerabili.
Pe cât posibil, păstrați-vă rutina în ceea ce privește activitățile fizice și rămâneți activi. În urma efortului fizic rezultă energie. Activitățile sociale vă pot ajuta de asemenea vă concentrați asupra altor lucruri în afară de cancer.
Cereți recomandări pentru un psiholog, consilier sau asistent social dacă simțiți nevoia să beneficiați de ajutor profesional. Un expert vă poate ajuta să vă adaptați la situația prin care treceți, să interpretați sentimentele confuze și să combateți schimbările fizice suferite de corpul dumneavoastră.
Sursa : cancer.net