Caută
Close this search box.

Pacienţii care suferă de cancer pulmonar pot trăi mai mult dacă apelează la noua metodă de tratament prin radioterapie

Autorii studiului susţin că, datorită faptului că radioterapia toracică este bine tolerată, ar trebui să fie oferită tuturor pacienţilor care suferă de o formă extinsă a cancerului pulmonar microcelular şi care răspund la chimioterapie.

Cancerul pulmonar microcelular este un cancer agresiv care reprezintă nu mai puţin de 13% din totalul cazurilor de cancer pulmonar. Majoritatea pacienţilor se prezintă cu boală extinsă, atunci când aceasta a afectat şi alte părţi ale corpului.

„În ultimii ani, am făcut progrese în îmbunătăţirea ratei de supravieţuire prin efectuarea unor radioterapii craniene profilactice (radiaţii în zona cranială prin care se reduce riscul de răspândire a cancerului la creier) după chimioterapie, această procedură fiind considerată acum standard în procesul de îngrijire. Cu toate acestea, rata de supravieţuire pentru pacienţii cu boală extinsă rămâne mică (2 ani de supravieţuire pentru mai puţin de 5% dintre pacienţi), iar probabilitatea de recurenţă a cancerului şi de extindere rapidă a acestuia este foarte ridicată.”, explică Ben Slotman, autorul principal şi profesor la secţia de Radiologie-Oncologie, de la Centrul Medical Universitar VU din Amsterdam, Olanda.

„Cu toate că cei mai mulţi pacienţi care au cancer pulmonar microcelular au tumori persistente în zona pieptului după tratament, radioterapia toracică nu este folosită doar pentru a îndepărta boala de la nivelul cavităţii toracice, ci şi pentru a ameliora simptomele.”

În cea de a treia faza a studiului, Slotman şi colegii săi au repartizat aleatoriu 498 de adulţi ce au răspuns la prima fază a chimioterapiei, din 42 de centre din patru ţări (Olanda, Marea Britanie, Norvegia si Belgia), către partea de monitorizare a radioterapiei craniene profilactice sau către radioterapie craniană profilactică completată de radioterapie toracică, timp de 2 săptămâni.

În ciuda diferenţelor, rata supravieţuirii globale a fost la fel pentru ambele grupuri pe parcursul primului an, apoi, după doi ani, 13% din pacienţii trataţi cu radioterapie toracică erau în viaţă, comparativ cu 3% dintre cei cu nivel de monitorizare standard. În mod evident, cei mai mulţi pacienţi care primesc radioterapie toracică supravieţuiesc mai bine de 6 luni fără ca boala să se agraveze (24% vs 7%). În plus, doar 20% dintre pacienţii trataţi cu radioterapie toracică au dezvoltat din nou cancer toracic, comparativ cu 46% dintre cei care nu au primit radioterapie toracică.

Radioterapia toracică a fost bine tolerată, fără efecte toxice severe. Cele mai frecvente efecte de gradul trei sau de grad mai ridicat au fost oboseala şi respiraţia dificilă.

Potrivit profesorului Slotman, „în timp ce controlul local al bolii a fost unul calitativ, la majoritatea pacienţilor s-a înregistrat o extindere a bolii în afara toracelui, indicînd faptul că radioterapia suplimentară trebuie investigată şi pentru localizarea bolii extratoracice.”

Sursa: Science Daily

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba