Caută
Close this search box.

Nutriția pe parcursul tratamentului împotriva cancerului – partea I

Beneficiile nutriției sănătoase pe parcursul tratamentului împotriva cancerului

Nutriția adecvată este cu atât mai importantă, mai ales dacă aveți cancer, cu cât boala și tratamentele împotriva acesteia pot schimba modul în care mănânci. Atât cancerul cât și tratamentul împotriva acestuia pot modifica nivelul de toleranță al corpului pentru anumite alimente, aceasta incluzând și substanțele nutritive.

Nevoile nutriționale ale persoanelor cu cancer variază de la persoană la persoană. Medicul oncolog, asistentele medicale sau chiar un nutriționist vă pot ajuta să identificați obiectivele de nutriție, dar și modalitatea de a atinge aceste obiective. Un regim alimentar sănătos și potrivit pe parcursul tratamentului împotriva cancerului vă poate ajuta în următoarele situații:

  • Să vă simțiți mai bine
  • Să vă dea putere și energie
  • Menține greutatea corporală și nivelul potrivit de nutrienți
  • Ajută corpul să tolereze mai bine efectele secundare ale tratamentului
  • Reduce riscul de infecție
  • Ajută la cicatrizare mai rapidă, dar și la o recuperare mai promptă

Un regim alimentar sănătos presupune o varietate de alimente care îi voi oferi corpului nutrienții necesari pentru a ajuta la lupta împotriva cancerului. Aceste alimente nutritive nu trebuie să excludă: proteine, glucide, grăsimi, apă, vitamine și minerale.

Nutrienți

Proteinele

Pentru creștere, proteinele sunt esențiale. Acestea sunt nelipsite datorită capacității lor de reparare a țesuturilor corpului, precum și posibilității de menținere a unui sistem imunitar sănătos. Când organismul nu are suficiente proteine, mușchii nu își vor mai primi doza necesară, apărând riscul de producere a unor rupturi musculare. Acest lucru va duce la o recuperare mai lungă și mai anevoioasă și reușește să reducă rezistența la infecții. Persoanele cu cancer au nevoie de mai multe proteine decât persoanele sănătoase. După operație, chimioterapie, radioterapie, de cele mai multe ori este nevoie de un supliment de proteină pentru a vindeca țesuturile și a ajuta organismul în lupta sa împotriva infecțiilor.

Cele mai bune surse de proteine includ peștele, păsări de curte, carnea roșie slabă, ouă, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nuci și unt de arahide, fasole uscată, mazăre, linte, soia.

Grăsimile

Grăsimile joacă un rol important în nutriție. Grăsimile și uleiurile sunt realizate din acizi grași și serviți drept sursă bogată de energie pentru organism. Organismul va descompune grăsimile și le va folosi pentru a le stoarce de energie, pentru a izola țesuturile corpului, dar și pentru transportul vitaminelor prin sânge.

Este foarte posibil să se fi auzit că anumite grăsimi sunt bune și că altele nu sunt recomandate deloc. Astfel, ar trebui analizate efectele grăsimilor asupra inimii și asupra nivelului de colesterol, pentru a alege doar grăsimile mononesaturate și polinesaturate mai des decât grăsimile saturate.

Grăsimile mononesaturate se găsesc în principal în uleiurile vegetale, cum ar fi uleiurile de măsline, de canola, arahide, etc.

Grăsimile polinesaturate se găsesc în principal în uleiurile vegetale, cum ar fi uleiurile de șofran, de floarea soarelui, porumb și semințe de in. Ele sunt de asemenea și principalele grăsimi care se găsesc în fructele de mare.

Sursă: Cancer.org

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba