Caută
Close this search box.

Simptomele care anunță apariția cancerului de piele (II)

Boala Bowen

Aceasta este o formă precursoare a cancerului de piele. De obicei, arată ca o zonă de piele diferită de cea normală, de culoare roșie, care poate fi însoțită de mâncărime. Ea poate apărea oriunde pe piele. Se găsește cel mai frecvent pe partea inferioară a piciorului, în special la femeile în vârstă. Dar se poate dezvolta, de asemenea, pe membranele umede ale corpului. Membrane umede înseamnă piele moale, umedă, similară cu pielea din interiorul gurii. Boala Bowen poate apărea ca o pată albă în gură sau o pată roșie în zona genitală.

 Mai multe informaţii

Cu cât mai devreme este identificat un cancer, cu atât mai ușor este să fie tratat. Iar acest lucru crește șansele ca tratamentul să fiu unul de succes. Deci, este important să ajungeți la medicul dumneavoastră cât mai curând posibil, dacă observați simptome specifice.

Stadiile cancerului de piele

Ce este stadializarea

Etapa de dezvoltare a unui cancer îi spune medicului cât de mult s-a răspândit boala în organism. Acest lucru este important, deoarece tratamentul este adesea decis în funcție de stadiul cancerului.

Medicul dumneavoastră poate efectua o serie de teste pentru a stabili stadiul de cancer în care vă aflați. Dar cele mai multe tipuri de cancer cu celule bazale nu au nevoie de stadializare pentru că se întâmplă foarte rar ca acestea să se răspândească în organism. Acestea vor fi stadializate numai în cazul în care sunt foarte mari. Metastazarea este mult mai probabilă pentru cancerul de piele cu celule scuamoase, deoarece acestea se pot răspândi, dar acest lucru se întâmplă, totuși, destul de rar.

 Sistemul de stadializare TNM

Medicii folosesc un sistem de stadializare care este comun pentru toate tipurile de cancer. Este numit sistemul TNM.

  • T indică dimensiunea și profunzimea tumorii
  • N arată dacă tumoarea canceroasă s-a extins la ganglionii limfatici
  • M arată dacă tumoarea s-a extins la o altă parte a corpului ( metastaze )

 Odată ce categoriile TNM (tipurile) au fost stabilite, informațiile sunt aduse laolaltă pentru a da stadiului un număr de la 0 la 4. Cu cât mai mic este numărul etapei, cu atât mai devreme a fost diagnosticat cancerul. Cele mai multe cancere de piele cu celule scuamoase sunt diagnosticate la etapa 1 sau 2.

Stadiul 0

Stadiul 0 este numit și boala lui Bowen sau carcinom in situ. Carcinomul înseamnă că există celule canceroase în zona inflamată. In situ înseamnă că celulele sunt încă în locul în care au început să se dezvolte. În cazul în care nu este tratată, boala Bowen se poate transforma într-un cancer de piele cu celule scuamoase. Astfel, medicul dumneavoastră vă poate descrie acest stadiu ca fiind pre canceros sau pre malign.

Stadiul 1

Caracteristicile de risc ridicat înseamnă că tumoarea:

  • este mai mare de 2 mm grosime
  • a crescut în zona subcutanată
  • s-a extins de-a lungul unui nerv
  • a început la ureche sau buză
  • nu mai seamănă cu celula de origine (celulele sunt slab diferențiate sau nediferențiate)

Stadiul 2

Stadiul 2 se referă la situația în care cancerul este mai mare de 2 cm diametru sau are 2 sau mai multe caracteristici de mare risc.

Stadiul 3

Stadiul 3 se referă la tumoarea care:

  • a invadat (infiltrat) oasele feței, cum ar fi osul maxilarului sau osul din jurul ochilor, sau
  • s-a extins la un ganglion limfatic din apropiere, pe aceeași parte a corpului (și este mai mică de 3 cm)

Stadiul 4

Stadiul 4 se referă la cancerul care:

  • a invadat coloana vertebrală, coastele sau partea de jos a craniului, sau
  • s-a extins la un ganglion limfatic, care este mai mare de 3 cm sau la alt organ, cum ar fi plămânii

Stadializarea poate fi un proces destul de complicat, așa că este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră sau asistenta medicală specialistă cu privire la stadiul cancerului și a ceea ce înseamnă asta.

Radioterapia pentru cancerul de piele

 Radioterapia folosește radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Acest tip de tratament poate fi utilizat pentru a trata celulele bazale sau cancerele celulare scuamoase .

Radioterapia poate fi folosită pentru cancerele de piele:

  • care acoperă o suprafață nu prea întinsă
  • în zone ale corpului care sunt dificil de operat
  • în cazul în care aspectul/ funcționalitatea după o intervenție chirurgicală pot fi deficitare
  • la persoanele care nu doresc o intervenție chirurgicală
  • la persoanele care nu au o stare a sănătății suficient de bună pentru o anestezie generală

Radioterapia poate fi administrată ca tratament adjuvant. Aceasta înseamnă că veți face radioterapie după operație pentru a încerca să reduceți riscul de revenire a cancerului când există factori de risc pentru recidivă.

Uneori, radioterapia poate fi utilizată pentru a trata cazurile de cancer care s-au extins la ganglionii limfatici sau în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii, când există simptomatologie.

 Unde și când să faceți radioterapie

Tratamentul cu radioterapie este prescris în departamentul de radioterapie al spitalului. Acesta poate fi, uneori, indicat de medici ca unic tratament. De obicei, se va urma un tratament o dată pe zi, de luni până vineri, timp de câteva săptămâni. Sau câte trei ședințe în fiecare săptămână. Numărul de fracțiuni pe care le veți urma depinde de tipul, poziția și dimensiunea cancerului de piele.

 Planificarea tratamentului

Înainte de a începe tratamentul cu radioterapie acesta trebuie să fie planificat cu atenție. CT pot fi utilizate pentru a indica poziția exactă a tumorii. Această zonă va fi marcată pe piele cu cerneală. Marcajele cu cerneală vor fi utilizate pentru a vă verifica poziția de tratament de fiecare dată când sunteți tratat. Aceste marcaje vor fi lăsate pe piele până când întregul tratament se încheie. Personalul vă va oferi detalii despre modul în care ar trebui să vă îngrijiți zonele marcate ale pielii pentru radioterapie.

În cazul în care cancerul de piele s-a localizat foarte aproape de o zonă delicată, cum ar fi ochii, nasul sau gura, planificarea va include scuturi de plumb construite pentru a proteja ochiul sau dinții de radiații. Aceste ecrane de plumb vor fi poziționate doar atunci când are loc tratamentul propriu-zis.

 Tratamentul cu radioterapie

Tratamentul de radioterapie durează doar câteva minute. Asistentul de radioterapie vă va poziționa pe canapea și se va asigura că aveți o poziție confortabilă. În timpul ședinței veți fi singur dar asistentul de radioterapie vă va putea auzi.

Fiecare sesiune de tratament de radioterapie se numește fracțiune. Acest lucru se datorează modului în care cantitatea totală de radioterapie este calculată și apoi împărțită în fracțiuni. Radioterapia nu este dureroasă. Nu se poate simți. Dar va trebui să rămâneți întins și nemișcat timp de câteva minute pe întreaga durată a tratamentului.

Radioterapia externă nu vă va face radioactiv. Radiația vine de la aparatul de radioterapie și este axată asupra tumorii. Ea nu rămâne în corpul dumneavoastră. Este sigur atât pentru alte persoane, cât și pentru copii, pe parcursul tratamentului.

 Efecte secundare

Radioterapia pielii nu are foarte multe efecte secundare. Pielea poate deveni ușor roșie și inflamată în timpul perioadei de tratament. Acest lucru va începe să dispară odată ce tratamentul se finalizează. Aceasta poate deveni iritată și poate căpăta o crustă la început. Dar atunci când crusta cade, dedesubt va fi piele sănătoasă. Această zonă va fi mult mai sensibilă la razele solare în viitor. Dacă faceți radioterapie la o parte a corpului care are păr, aceasta va determina pierderea părului pe zona respectivă. Părul va începe să crească din nou la câtva timp după finalizarea tratamentului. Acest lucru poate dura până la un an, în funcție de cât de mult tratament ați urmat. Regenerarea poate fi neuniformă.

Sursa: Cancer Research UK

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba