Cancerul de laringe este patologia tumorală a laringelui- “organul vorbirii”- situat între faringe şi trahee. “Prin intermediul corzilor vocale, laringele este responsabil de producerea sunetelor. De asemenea, la nivelul laringelui are loc direcţionarea aerului către trahee şi a alimentelor în esofag,asta în timpul înghiţirii (deglutiţiei).
Laringele este împărţit în 3 etaje, în funcţie de raportul cu corzile voale- etaj supraglotic, glotic şi subglotic’’, spune medicul oncolog Andrei Ungureanu pentru Ce se întâmplă, doctore?
Factorii de risc responsabili de apariţia cancerului laringian
- fumatul
- consumul de alcool
- infecţia cu virusul HPV
- factorii profesionali.
Dintre aceştia, cel mai important este fumatul. „Persoanele care fumează două pachete de ţigări pe zi, timp de 20 de ani, au un risc de peste 5 ori mai mare faţă de nefumatori de a dezvolta un cancer de laringe.
Consumul de alcool este un alt factor care creşte de până la 5 ori riscul de cancer de esofag. Consumatorii de alcool în cantităţi mari, care asociază şi fumatul, au un risc combinat de a dezvolta un cancer laringian, de aproape 40 de ori mai mare, decât cei care nu fumează şi nu consumă alcool.
HPV este un virus implicat în etiologia cancerului de col uterin, dar şi a cancerului laringelui. Mecanismul carcinogenezei prin HPV presupune inhibiţia unor gene supresoare tumorale- p53 şi Rb, care, în mod normal, împiedică apariţia proceselor de cancerogeneză. Inhibiţia este posibilă prin inserţia unor secvenţe (E6 şi E7) ale genomului viral în ADN-ul celulelor gazdei”, afirmă Dr. Ungureanu.
Expunerea profesională la gaze, vopsele, diluanti, azbest, praf de lemn, nichel, praf de cărbune etc poate favoriza apariţia acestui tip de cancer.
Citeste mai mult aici