Caută
Close this search box.

Chimioterapia concomitentă cu radioterapia tumorilor solide – rolul acesteia, beneficii și particularități

“În cursul radioterapiei tumorilor solide, adesea se asociază un tip de tratament sistemic (de regulă chimioterapie) cu scop radiosensibilizator – cu alte cuvinte, un tratament care crește efectul tumoricid al iradierii. Acești agenți chimioterapici sunt foarte valoroși în a facilita controlul locoregional dat de radioterapie și pentru a facilita conservarea de organ (în anumite situații). Administrați concomitent cu radioterapia, pot să contribuie și la distrugerea suplimentară a celuleor stem maligne, independent de acțiunea radioterapiei.”

Dr. Zerbea Alexandra
Medic Specialist Oncologie Medicală
Amethyst Timișoara

CE SUBSTANȚE SE FOLOSESC CEL MAI DES ÎN CONCOMITENȚĂ?

Chimioterapice clasice:

  1. Antimetaboliți – 5-Fluorouracil – administrat intravenos, utilizarea sa a adus beneficii în numeroase cancere, inclusiv cele ORL, ale esofagului, stomacului, pancreas, rect, anus. Alături de acesta, Capcitabina – un alt antimetabolit, administrat sub forma de tablete pe cale orală, este folosit în combinație cu radioterapia, mai ales în cancerele rectale. Gemcitabina – eficientă în iradierea cancerelor de plămân.
  2. Platinele – Cisplatinul, agentul cel mai utilizat în combinație cu radioterapia, eficient în cancerele ORL, ginecologice, urogenitale; carboplatinul.
  3. Temozolomida – administrată oral, sub formă de tablete, standard de tratament alături de radioterapie în glioblastoame.
  4. Taxani – radiochimioterapia cancerelor de plămân.

Terapii biologice:

  1. Terapii moleculare țintite – inhibitorii EGFR (ex Cetuximab – anticorp monoclonal, utilizat în radioterapia cancerelor ORL) sunt preferați deoarece sunt în general mai putin toxici decât chimioterapia clasică.
  2. Imunoterapia – inhibitori ai punctelor de control – studii înca în desfașurare legate de efectele terapeutice ale folosirii acestora împreună cu iradierea.

DOZE ȘI RITM DE ADMINISTRARE

Spre diferență de chimioterapia clasică, administrată cu scop (neo)adjuvant, curativ sau paliativ, atunci când este administrată cu scop radiosensibilizator, ritmul de administrare și dozele chimioterapiei diferă. Se folosesc doze mai mici, cu ritm de administrare săptămânal (de ex. Cisplatinul, Carboplatin) sau la interval de timp mai lung (ex. 4 săptămâni – 5FU), dar administrat 5 zile consecutive, cu doze scăzute, pe parcursul ședințelor de radioterapie – aceasta nu se întrerupe și nu se amână, se administrează concomitent pe parcursul internării pacientului pentru tratament. În cazul agenților cu administrare orala, se stabilește doza/mp (specifică administrării concomitente) și tabletele vor fi administrate pe toată perioada radioterapiei de către pacient la domiciliu, fie continuu (ex. Temozolomida), fie cu pauză în zilele săptămânii în care nu se iradiază (ex Capecitabina).

Alte scheme de concomitență mai includ administrarea chimioterapiei la interval clasic dar cu doze reduse la 75% pe parcursul radioterapiei (ex. concomitența în cancerele de plămân). Chimioterapia administrată concomitent cu radioterapia are ca scop, după cum am mai menționat, creșterea efectului tumoricid al radioterapiei și acționează sinergic cu aceasta.

Efectul benefic al acestei combinații (radioterapie + chimioterapie) a fost validat prin numeroase studii clinice internaționale și a devenit standard de tratament în numeroase localizări datorită îmbunătățirii ratei de răspuns local, supraviețuirii fără progresie a bolii și supraviețuirii globale.

EFECTE ADVERSE, TOXICITĂȚI

Administrarea în doze reduse ale chimioterapiei face ca efectele adverse să fie mai putin accentuate, dar totuși ele există. Se regăsesc aceleași toxicități date de clasele de chimioterapie utilizate, pe care medicul curant oncolog le va explica pacientului înainte de debutul tratamentului, precum și masurile ce trebuie aplicate pentru preîntâmpinarea sau tratarea acestora.

Trebuie mentionat că intensitatea sau gravitatea acestora este mult redusă față de schema clasică de chimioterapie (fiind vorba de doze mai mici sau ritmicitate diferită) însă complexitatea acestora este influențătă de comorbiditațile pacientului, vârsta, dacă s-a mai administrat sau nu chimioterapie anterior, ce fel si când (rezervă medulară disponibilă), statusul de performanță și complianța pacientului la tratament și la măsurile de prevenție și tratament al eventualelor efecte adverse.

Trebuie menționată și toxicitatea combinată a radioterapiei + chimioterapie, cum ar fi toxicitatea mucoasei digestive în iradierea cancerelor digestive, manifestată prin creșterea probabilității de apariție a diareei sau grețurilor și vărsăturilor atunci când se adaugă și Capecitabina în schema de tratament; mucozita orală – care apare la pacienții la care se efectuează radiochimioterapie concomitentă cu Cisplatin, toxicitatea renală la pacientele cu cancer de col uterin în cursul radiochimioterapiei, etc.

Decizia de adăugare a unui agent în concomitență cu radioterapia se ia în funcție de stadiul bolii, tipul de cancer și factori care țin de pacient, cum ar fi comorbidități, vârstă, status de performanță și complianța acestuia, decizie care este luată de către o echipa multidisciplinară oncologică. Supravegherea pacientului pe parsursul tratamentului se face atât de către medicul radioterapeut și oncolog, cât și de asistentele de toxicitate, medicul nutriționist și, după caz, de către psiholog.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba