Caută
Close this search box.

Îngrijirea prematură paleativă îmbunătăţeşte calitatea vieţii

Conform unor studii pentru cancer efectuate de cercetători, îngrijirea prematură paleativă nu numai că îmbunătățește calitatea vieții, dar crește și satisfacția pacientului.

Rezultatul primului studiu clinic care a evaluat impactul pe care l-a avut asupra pacientului tratamentul paleativ, în comparaţie cu tratamentul oncologic standard, arată că grija manifestată prematur şi, implicit, îngrijirea şi tratamentul urmat, va îmbunătăţi viaţa pacienţilor.

Studiul s-a întins pe parcursul a 4 ani şi a implicat 461 de pacienţi, de la 24 de clinici oncologice medicale ce aparţin Centrului de Cancer a Principesei Margareta, Universitatea Health Network (UHN) care a efectuat pe parcursul timpului numeroase alte studii pentru cancerul avansat de plămâni, gastrointestinal, genito-urinar, de sân şi ginecologic.

Rezultatele, publicate în online de conducerea revistei medicale The Lancet, demonstrează beneficiile centrelor care oferă îngrijire paleativă prematură în clinicile – ambulatoriu. Declaraţia aparţine principalului cercetător, Dr. Camilla Zimmermann, coordonatorul programului de îngrijire paleativă, UHN, şi Director Medical al Centrului pentru Suport şi Îngrijire Paleativă a Centrului Principesei Margareta.

Pentru ca rezultatele să aibă aplicabilitate în practică, echipele care oferă îngrijire paleativă trebuie să se implice mult mai devreme în evoluţia bolii pentru a oferi îngrijiri prin colaborare cu medicii oncologi, a declarat Dr. Zimmermman.

„Punctul de vedere tradiţional al îngrijirii paleative este măsura care se ia atunci când nu mai există posibilitatea tratării bolii, dar în ultimii 10 ani, îngrijirea paleativă s-a specializat astfel încât să găsească modalităţi de îmbunătăţire a vieţii cu mult mai devreme.” Rezultatele studiului pot ajuta în definirea traseului ce trebuie urmat în timpul luptei cu boala, a declarat Dr Zimmermann.

„Rezultatele studiului validează îmbunătăţirea calităţii vieţii ca intervenţie de bază necesară a unui medic sau a unui asistent medical cu pregătire specială în intervenţii paleative, cel puţin o dată pe lună în ambulatoriu.”, a declarant Dr Zimmermann.

„Un alt rezultat important este dat de relatările pacienţilor, a îmbunătăţirii nivelului de satisfacţie în ceea ce privește îngrijirea acordată de astfel de centre. Am constatat că pacienţii au apreciat că a existat o echipă de profesionişti dispusă să le ofere sprijin suplimentar pe acest drum complicat pe care trebuie să îl parcurgă după depistarea cancerului.”

Studiul – un grup aleatoriu controlat, de pacienţi ce prezentau un stadiu avansat al cancerului, al căror prognostic a fost mai mare de 6 luni – a evaluat impactul folosind cinci instrumente de măsurare clinică standard pentru determinarea calităţii vieţii, controlul simptomelor, gradul de satisfacţie şi al dificultăţii cu care interacţionează pacienții și cadrele medicale.

Toți participanții au completat un studiu de referință și au primit același tratament timp de 4 luni. Cei 228 de participanți din primul grup de analiză şi răspuns au primit și ei consultația lunară realizată de echipa care oferea aceste consultații paleative într-un ambulatoriu, dar și telefoane de monitorizare, ulterioare. Consultația inițială a inclus o evaluare paleativă cuprinzătoare, a mai multor simptome referitoare la stresul psihologic, asistența socială și serviciile medicale la domiciliu. Când studiul s-a încheiat, pacienților li s-a oferit posibilitatea să continue tratamentul în secția de ambulatoriu a clinicilor care ofereau îngrijire paleativă.

„Calitatea vieții a fost rezultatul principal pe care l-am vizat, deoarece este un punct central a îngrijirilor paleative”, spune Dr Zimmermann. „Echipa de cercetate a folosit o evaluare specifică a cancerului, care să înglobeze aspectele fizice, funcționale, psihologice, precum și detalii din domeniul spiritual, tot ceea ce are o importanță deosebită pentru pacienții cu cancer avansat”, explică ea.

În ciuda atitudinii negativiste a echipei de intervenție din momentul de început a întregii acțiuni, studiul a arătat o tendință de îmbunătățire a calității vieții după trei luni și o îmbunătățire clinic semnificativă la patru luni. În mod similar, satisfacția pacientului în ceea ce privește îngrijirile primite s-a îmbunătățit substanțial, tot în primele trei sau patru luni, în grupul de îngrijire paleativă.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba