Dacă un membru al familiei sau o persoană dragă a fost diagnosticată cu cancer, probabil îți dorești să ajuți cât mai mult și să fii un adevărat suport pentru pacient pe tot parcursul său oncologic. Însă, un asemenea diagnostic poate reprezenta un șoc psihic pentru persoana în cauză, dar și pentru familie și pentru cei dragi. Astfel, îngrijirea pacientului poate deveni o adevărată provocară psihică și fizică. Cea mai întâlnită întrebare devine astfel „Cum pot să ajut?”. Noi venim în sprijinul familiei cu câteva direcții în care puteți ajuta bolanvul pentru a îi ușura „trauma” prin care acesta trece.
- Preia anumite treburi casnice ale pacientului pentru a îi oferi persoanei respective timp să se odihnească. Păstrează casa ordonată pentru confortul persoanei, ocupă-te de cumpărături și dacă simți nevoia, poți să și gătești. În timpul unui tratament împotriva cancerului, oboseala psihică și fizică poate fi atât de mare încât chiar și cele mai mici activități pot părea copleșitoare. Nu uita să te interesezi mai întâi dacă pacientul are restricții alimentare sau o dietă pe care trebuie să o respecte.
- Oferă-te să te ocupi de transportul pacientului la locul unde îi este oferit tratamentul și înapoi către casă. Pentru unii pacienți este greu să conducă, să petreacă timp în mijloacele de transport în comun sau chiar să treacă singuri prin tratament, iar faptul că cineva este alături de ei și îi așteaptă la ieșirea din salon, le poate crește confortul psihic.
- Ocupă-te de programări și de discutat detalii importante cu medicii, cu atât mai mult în cazul în care pacientul este în vârstă. Fiind multe lucruri de pus la punct, este posibl ca informațiile primite de la medic să fie într-un volum mare, iar pacientul să fie prea obosit pentru a discuta cu doctorul la telefon de fiecare dată când intervine ceva. Astfel, poți să fii tu persoana de contact.
- Tratează-l, pe cât posibil, ca înainte. Evită să îi dai senzația că simți milă pentru el și că îl privești ca pe o victimă. Acest lucru îl va face să se simtă neputincios.
- Ascultă-l fără să încerci să îi minimizezi sentimentele și emoțiile.
Să fii sprijinul unui pacient oncologic poate să îți ofere un sentiment de satisfacție pentru că ești alături de o persoană care are nevoie de tine. Dar totuși, poate fi greu și frustrant. Ca aparținător, poți să începi și tu să te simți copleșit de toate responsabilitățile pe care le ai, să te simți obosit. Aceste probleme sunt mai predispuse să apară la aparținătorii care își oferă tot timpul pacientului și uită să aibă grijă de ei. În cele ce urmează, vă oferim câteva sfaturi care să vă ajute să faceți față acestei perioade. Nu uitați, cu cât sunteți mai bine, cu atât îl puteți ajuta mai mult pe cel bolnav.
- Relaxează-te și detașează-te. Încearcă să faci în fiecare zi ceva pentru tine. Asta poate însemna orice, de la o plimbare de câteva minute, până la un somn bun sau o baie caldă.
- Nu-ți neglija viața personală. Este normal să vrei să îi oferi persoanei bolnave cât mai mult din timpul tău, însă este nevoie să îți acorzi și tu timp. Continuă să petreci timp cu prietenii, familia sau cu persoanele dragi.
- Continuă-ți rutina normală. Printre vizitele la medic și timpul petrecut cu persoana care are nevoie de ajutor, nu uita să îți desfășori unele dintre activitățile zilnice. Continuă să faci curat, să iei copiii de la școală etc – dar doar dacă asta te face să te simți mai bine. Dacă te simți obosit și copleșit de toate activitățile tale, atunci ia o pauză și renunță la câteva până lucrurile revin la normal.
- Nu încerca să faci totul de unul singur. Cere ajutorul celorlalți membrii din familie sau unor persoane apropiate de tine și de pacient. Setează-ți limite realiste.
- Nu te simți vinovat pentru sentimentele pe care le ai. Poți să îți dorești să oferi ajutor și să ai grijă de persoana bolnava, dar să fii obosit și frustrat în același timp. Asta nu înseamnă ca nu ești empatic, ci doar că și tu treci printr-o perioadă dificilă.