În general, tratamentul clasic al cancerului rectal constă în radiochimioterapie + chirurgie + chimioterapie*, desigur, cu anumite variații.
De ce? Răspunsul scurt ar fi deoarece radioterapia crește controlul local, scăzând șansele ca boala să reapară acolo unde a fost, sau pentru că la 1 din 5 pacienți, radiochimioterapia topește complet tumora, dând pacientului șansa de a își păstra rectul, fără operație.
Standardul a fost stabilit în 2012 (Sauer și colaboratorii1), care au arătat că într-un cancer rectal local-avansat (situație în care se află majoritatea pacienților) este mai bine ca radiochimioterapia să fie făcută înaintea operației (neoadjuvantă) și nu după aceasta (adjuvantă). Ei au arătat că:
- iradierea făcută înainte înjumătățește șansele de eșec al tratamentului (6% vs 13%). De ce? Pentru că iradierea curăță zona în care chirurgul va urma să opereze, scăzând astfel șansele ca bisturiul să treacă pe lângă un rest tumoral pe care chirurgul nu are cum să îl vadă.
- radioterapia făcută înaintea chirurgiei este mai ușor de suportat decât alternativa (efecte adverse acute la 27% vs 40% dintre pacienți). De ce? Deoarece iradierea după intervenție înseamnă iradierea zonei în care a fost rectul, locuită acum doar de organe sănătoase și de intestinul subțire, organ foarte sensibil, care cade de cele mai multe ori în spațiul lăsat de îndepărtarea chirurgicală a rectului. Trebuie menționat că aceste cifre au fost obținute cu tehnici de iradiere mai puțin precise decât cele existente astăzi, când radioterapia este un tratament ușor de tolerat.
Poate radioterapia să topească complet tumora?
Da. Iar șansele ca acest lucru să se întâmple cresc prin mai multe strategii intens studiate recent: mutarea chimioterapiei din schema de mai sus înainte de operație (așa-numita terapie neoadjuvantă totală, TNT), escaladarea dozei de radioterapie („boost”) sau modificarea schemei de radioterapie. Putem oferi acestor pacienți (1 din 3) șansa de a rămâne cu rectul pe loc, fără intervenție. La 80% dintre pacienții la care tumora s-a topit complet nu va fi niciodată nevoie de chirurgie, ei fiind cu adevărat vindecați2. La restul de 20%, chirurgia va fi făcută la primul semn de reapariție a bolii.
Experiența Amethyst
Se bazează pe mai mult de 500 pacienți cu cancer rectal tratați numai în Cluj, dar și pe expertiza și excelența colaborare cu echipele chirurgicale cu experiență în tratamentul cancerelor rectale. Intenția noastră este de a aplica strategiile de mai sus pentru a crește șansa păstrării rectului pe loc, iar experiența clinicii a fost prezentată la Chicago, în cadrul Congresului American de Radioterapie. Continuăm și rămânem dedicați acestui demers împreună cu restul colegilor noștri din specialități conexe.
- Chimioterapia în timpul iradierii se face cu doze mai mici și are ca scop principal radiosensibilizarea (creșterea efectului radioterapiei). Chimioterapia care urmează după intervenția chirurgicală se face cu doze mai mari, scheme diferite, la alte intervale de timp și are ca scop principal curățarea potențialelor celule tumorale circulante nedetectaile. Distrugându-le, acestea nu vor mai da naștere metastazelor și astfel va crește supraviețuirea pacienților.
1 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa040694