Caută
Close this search box.

Depresia în cancer – partea I

Depresia poate apărea la pacienții ce suferă de cancer, dar această afecțiune poate fi tratată și nu trebuie considerată ca parte integrantă a vieții.

Doctorul dumneavoastră vă va întreba periodic despre stările pe care le experimentați în timpul și după tratamentul cancerului pentru a evalua riscul pentru depresie și pentru a stabili dacă prezentați vreunul dintre simptomele acesteia.

Este important să comunicați echipei de îngrijiri medicale ce se ocupă de dumneavoastră dacă experimentați simptome ale depresiei în oricare moment, între programările de rutină.

Depresia poate fi tratată prin terapie, medicație sau asocierea celor două tratamente.

Cancerul și depresia

Depresia reprezintă o afecțiune medicală serioasă caracterizată prin sentimente de tristețe profundă, pierderea marcantă a interesului față de orice fel de activități, neputința de a aprecia lucrurile mărunte, lipsa speranței. Aceste sentimente persistă adesea pentru două sau mai multe săptămâni și afectează în mod negativ activitățile de zi cu zi și relațiile pacientului. Simptomele depresiei pot apărea la scurt timp în urma diagnosticării sau în orice moment dat în timpul tratamentului.

Pacienții prezintă șanse mai mari de a experimenta depresia în timpul sau în urma tratamentului dacă au fost diagnosticați cu depresie în trecut, dacă persoanele apropiate suferă de depresie, dacă prezintă simptome ale anxietății sau îngrijorare excesivă, dacă sunt singuri și nu beneficiază de sprijinul prietenilor sau familiei în lupta pentru supraviețuire sau dacă înfruntă greutăți financiare.

Cu toate că depresia este comună în cazul pacienților ce suferă de cancer, nu trebuie considerată ca parte integrată a vieții acestora. Depresia scade calitatea vieții, subminând forța fizică și emoțională necesară în cazul tratamentului de cancer. De asemenea poate interfera cu abilitatea pacientului de a lua cele mai bune decizii în ceea ce privește variantele terapeutice. Identificarea și managementul depresiei prezintă o importanță semnificativă în a face față cancerului.

Simptomele depresiei

Depresia prezintă simptome ce variază de la ușoare la severe. Depresia severă, numită și tulburare depresivă majoră, interferează cu relațiile personale și cu activitățile și responsabilitățile de zi cu zi. Pacienții ce se confruntă cu simptome moderate sunt capabili să își ducă la capăt activitățile de rutină, dar nu sunt capabili să recunoască simptomele depresiei sau să ceară tratament. Este important de recunoscut că multe persoane ce suferă de depresie nu găsesc puterea de a-și schimba starea de spirit sau nu reușesc să găsească bucurie în jurul lor fără sprijin și tratament.

Simptome legate de starea de spirit

Acestea includ sentimente de tristețe profundă, iritabilitate, amorțeală, lipsă de speranță sau valoare, deprimare.

Simptome cognitive

Acestea includ scăderea puterii de concentrare, dificultăți în a lua decizii, tulburări de memorie și gânduri negative (inclusiv gândul că viața nu merită trăită sau gânduri suicidale, în situații extreme).

Simptome comportamentale

Acestea includ pierderea interesului pentru activitățile care vă făceau plăcere în trecut, plâns frecvent, îndepărtarea de prieteni sau familie și pierderea motivației în ceea ce privește activitățile zilnice.

Simptome fizice

Acestea includ oboseala cronică, pierderea poftei de mâncare, insomnia (incapacitatea de a putea adormi sau de a rămâne adormit) sau hipersomnia (episoade repetate de somnolență pe parcursul zilei sau de prelungire a somnului pe parcursul nopții), sau probleme sexuale, ca de exemplu scăderea apetitului sexual.

Experimentarea simptomelor fizice de mai sus nu înseamnă neapărat ca suferiți de depresie; ele pot reprezenta și efecte secundare ale cancerului sau ale tratamentului acestuia. În mod similar, cancerul și tratamentul său pot provoca simptome cognitive, ca de exemplu scăderea puterii de concentrare sau tulburări de memorie. Drept rezultat, se pune mai mult accent asupra simptomelor comportamentale și ale celor legate de schimbările de dispoziție când se pune diagnosticul de depresie în cazul pacienților ce prezintă cancer.

Sursa : cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba