Dovezile a două studii noi la șoareci arată că antioxidanții utilizați în prezent ca suplimente alimentare obișnuite în speranța că vor ajuta la prevenirea bolilor – ar putea, de fapt, stimula creșterea tumorilor și a metastazelor.
Noile descoperiri, au declarat autorii ambelor studii, sugerează că pacienții cu cancer și persoanele cu risc crescut de cancer ar trebui să evite consumul de suplimente cu antioxidanți.
Ipoteza, conform căreia antioxidanții ar putea să protejeze împotriva cancerului, deoarece aceștia pot neutraliza speciile reactive de oxigen (ROS) care pot deteriora ADN-ul, a fost emisă de mult timp. În studiile de laborator și pe animale, prezența nivelurilor crescute de antioxidanți exogeni a demonstrat că poate preveni tipurile de radicali liberi care au fost asociați cu dezvoltarea cancerului.
Totuși, mai multe studii clinice randomizate, mari, controlate placebo, nu au reușit să dovedească această idee. Unele dintre cele mai mari studii clinice, de fapt, au trebuit să fie anulate, deoarece pacienții care au primit antioxidanți au avut o incidență mai mare a cancerului decât pacienții care nu au primit suplimentele.
Pentru a investiga modul în care antioxidanții ar putea afecta dezvoltarea cancerului, Martin Bergo, Ph.D., de la Universitatea din Gothenburg din Suedia, a condus un studiu în 2014, pe modele de șoareci cu cancer pulmonar uman. Cercetătorii au descoperit că adăugarea antioxidantului N-acetilcisteină (NAC) sau vitamina E la dieta șoarecilor cu tumori mici a crescut substanțial numărul, mărimea, și stadiul tumorii. Studiile suplimentare au arătat că NAC și vitamina E au redus nivelurile de ROS și modificarea ADN-ului în celulele canceroase, și au eliminat esențial expresia genei p53 – o genă cu proprietăți supresoare tumorale care este de obicei activată de deteriorarea ADN-ului.
Aceste constatări, a declarat dr. Bergo, au oferit o explicație plauzibilă pentru descoperirea că fumătorii de sex masculin care au primit antioxidanți sub formă de alfa-tocoferol, în Studiul de prevenire a cancerului cu beta-caroten din Finlanda au avut o incidență mai mare a cancerului pulmonar decât cei care au primit un medicament placebo.
Pe baza dovezilor disponibile, Dr. Bergo s-a declarat extrem de preocupat de comercializarea agresivă a antioxidanților către pacienții cu cancer. Datele sugerează dincolo de orice dubiu că utilizarea antioxidanților „ar putea fi într-adevăr periculoasă pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar și melanom, precum și pentru alte tipuri de cancer,” a spus el. „În același timp nu există nici dovezi puternice că antioxidanții sunt benefici în mod concret, pacienții cu cancer ar trebui încurajați să evite suplimentele după ce au primit un diagnostic.”
Sursa: Cancer.gov